Kijkersvraag: Hoe wordt paprikapoeder gemaakt?

Bij serie Keuringsdienst van Waarde

Het kan een goede toevoeging zijn voor een beetje pit in de maaltijd: paprikapoeder. Tijdens het boodschappen doen viel het Saskia op dat er heel veel verschillende kleuren paprika zijn, maar dat paprikapoeder altijd rood is. Waarom is dat eigenlijk?

Het heeft te maken met een misverstand waar de KVW eerder al aandacht aan heeft besteed. Paprikapoeder wordt niet gemaakt van paprika’s zoals wij die kennen. Blokpaprika’s, die leuke groene, gele, rode en oranje bolletjes, komen er niet bij kijken. Toch staat de rode variant wel vaak op potjes paprikapoeder afgebeeld. Onterecht dus.

Paprikapoeder wordt gemaakt van een vrucht die in de familie van de paprika en de peper zit (die twee zijn namelijk ook gewoon familie van elkaar). Als wij de vrucht zouden zien, zouden we het waarschijnlijk een peper noemen.

Maar in veel andere landen worden onze paprika’s juist peppers genoemd en met paprika wordt het poedervormige kruid bedoeld. En dat is de term die op de potjes staat, ondanks dat wij bij ‘paprika’ aan een heel ander product denken.

De pepers in paprikapoeder lijken qua uiterlijk een beetje op een chilipeper en zijn pittiger en puntiger dan de paprika. Dat is waarom de smaak zo anders is dan de bekende zoete smaak van de rode paprika. Maar ze zijn wel nét zo rood, en dat verklaart de kleur van het poeder.

Je kán trouwens wel paprikapoeder maken van blokpaprika’s. Dan krijgt het ook netjes het kleurtje van de gekozen paprika. En de bekende smaak. Het recept kun je hier vinden.


Geschreven door: Cilia Hulspas