Kijkersvraag: Bestaat evenementenbier?

Bij serie Keuringsdienst van Waarde

Het festivalseizoen is in volle gang en dat betekent: muziek en bier. Bier dat niet zelden zorgt voor gezeik. Al jaren gaat het gerucht rond dat veel bier op festivals en evenementen zou zijn aangelengd met water. Maar wat is nou precies de waarheid over dat evenementenbier?

Volgens feestgangers zou het waterige bier minder lekker smaken en minder alcohol bevatten. Door dat lagere alcoholpercentage zouden mensen biertjes blijven kopen zonder vervelend te worden. Voordelig voor de organisatie, minder voor de bezoeker. Maar gebeurt het verdunnen van bier met water ook echt?

Pils
Het antwoord is nee, festivalbier bestaat niet. Als een biermerk zegt pils te tappen, dan moeten ze dat ook doen. Van het alcoholpercentage mag wettelijk 0,5 procent worden afgeweken en hier mag niet mee gesjoemeld worden. Daarnaast controleren merken regelmatig de kwaliteit van hun bier.

Light bier
Wat wel bestaat is een light-variant van normaal bier. Dit wordt gebrouwen met een lager alcoholpercentage (en minder calorieën) dan standaard bier. Het alcoholpercentage ligt rond de 3%, maar kan per brouwer verschillen. Je kan proeven dat er minder alcohol in zit en de kenner kan een sterkere moutsmaak onderscheiden. Maar dit is dus geen normale pils waar water bij is gegoten. 

Risico-evenementen
Light bier wordt vaak geschonken op last van de gemeente. Gemeentes geven soms alleen een vergunning voor een evenement als er light bier wordt geschonken. Meestal gaat het hierbij om risico-evenementen, zoals bepaalde voetbalwedstrijden. Als er light bier geschonken wordt bij een evenement moet dat wel altijd vermeld worden. 


Geschreven door: Maic Oudejans