Waarom smaakt paprikapoeder helemaal niet naar paprika?

- Artikel
- 21 jul 2022
- 2 minuten leestijd
Een goede toevoeging voor een beetje pit in de maaltijd: paprikapoeder. Tijdens het boodschappen doen viel het een kijker op dat er veel verschillende kleuren paprika zijn, maar dat paprikapoeder altijd rood is. Waarom is dat eigenlijk? En hoe komt het dat paprikapoeder qua smaak weinig met een paprika te maken heeft?
Verkeerde paprika
Het
heeft te maken met een misverstand waar wij bij de Keuringsdienst van Waarde al eerder uitvoerig aandacht aan hebben besteed. Paprikapoeder wordt namelijk niet gemaakt van paprika’s zoals wij die kennen.
Blokpaprika’s, die groene, gele, rode en oranje bolletjes uit de supermarkt, komen niet in het productieproces van paprikapoeder voor. Toch staat de welbekende rode variant wel vaak op de potjes in het kruidenschap afgebeeld. Maar dat klopt dus niet, want die rode paprika heeft er echt helemaal niets mee te maken.
Waar wordt paprikapoeder dan van gemaakt?
Paprikapoeder wordt gemaakt van een vrucht die in de familie van de paprika en
de peper zit. Paprika's en pepers komen uit dezelfde familie. De vrucht, waarvan de paprikapoeder wordt gemaakt, lijkt qua uiterlijk een beetje op een chilipeper. Qua smaak is de vrucht pittiger en puntiger dan de paprika. Maar ze zijn wel nét zo rood als een rode paprika, en dat verklaart de kleur van het poeder.
Je kán trouwens wel paprikapoeder maken van blokpaprika’s. Met een beetje of heel veel geduld maak je thuis je eigen paprikapoeder. Dan krijgt het netjes het kleurtje en de smaak van de door jouw gekozen paprika. Het recept kun je hier vinden.
Meer weten over eten? Van zelf hamburgers maken en zonnebloemolie vervangen, tot kip wassen en asperges invriezen. Schrijf je in voor de aandacht voor eten-nieuwsbrief en blijf op de hoogte!