• Sites

Keuringsdienst van Waarde Artikelen

  • Artikel

Kijkersvraag: Wat is het verschil tussen salami, cervelaat en snijworst?

Salami, cervelaat, boerenmetworst en snijworst lijken qua uiterlijk allemaal op elkaar. Sommigen smaken ook bijna hetzelfde. Dus wat is nou precies het verschil tussen deze worsten?

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: Waarom eten we popcorn bij de film?

Een avondje naar de bioscoop is eigenlijk niet compleet zonder een bakje popcorn. Het is de klassieke filmsnack. Maar hoe komt het dat we gepofte mais bij de film zijn gaan eten?

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: Waar komt de traditie van de kerstboom vandaan?

Ieder jaar in december zijn de kerstbomen niet aan te slepen. In Nederland worden jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kerstbomen verkocht en versierd. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Waar komt de traditie van de kerstboom vandaan?

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: Waarom eten wij oliebollen tijdens de jaarwisseling?

Het is de winterse lekkernij bij uitstek: De oliebol. Tijdens de feestdagen krijgen we er geen genoeg van, maar waar komt hij vandaan? En waarom eten we ze vooral tijdens de koudste en donkerste dag(en) van het jaar?

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: Hoe weet je of wild vlees veilig is?

Wild is een interessante optie als je eens iets anders wil proberen of als je iets speciaals op tafel wil zetten als je gasten te eten krijgt. Maar (wilde) dieren kunnen ziektedragers zijn. Op een boerderij is uiteraard veel controle, maar hoe zit...

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: Is lenzenvloeistof de vloeibare vorm van gebakken lucht?

In Nederland dragen ongeveer 1,9 miljoen mensen lenzen. Zij gebruiken lenzenvloeistof om ze schoon te houden. Deze vloeistof bestaat voor het overgrote deel uit water met een beetje zout. Maar de prijzen zijn relatief hoog. Hoe komt dat? Zijn de...

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: waar komt (de naam) pindakaas vandaan?

Pindakaas wordt vaak gezien als iets typisch Nederlands. Er zijn dan ook weinig landen ter wereld waar per hoofd van de bevolking zoveel pindakaas gegeten wordt als hier. Het smeuïge goedje is echter helemaal niet Nederlands. Maar waar komt het...

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: Kan je jonge kaas thuis laten rijpen tot oude kaas?

Het lijkt simpel, je koopt een stuk kaas in de winkel en als je het 12 maanden laat liggen, wordt het vanzelf oude kaas. Maar in de koelkast gaat het vroeg of laat schimmelen. Dus hoe kun je dan zelf kaas rijpen?

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: Heeft het zin om groente en fruit te wassen?

De meesten van ons doen het waarschijnlijk wel: groente en fruit wassen voor we het opeten. Maar heeft het echt zin en wat wassen we er dan wel en niet af?

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: Wat is wilde rijst en komt het echt uit het "wild"?

Wilde rijst is een populair alternatief voor gewone witte rijst geworden de laatste jaren. Maar wat is het? Is het echt wild en hoe kan het dan in zulke grote hoeveelheden geëxporteerd worden?

Lees meer