• Sites

Keuringsdienst van waarde Artikelen

  • Artikel

Hoe komt de pizza Hawaii aan zijn naam?

De pizza Hawaii is voer voor verhitte discussies. Je haat hem of je houdt er van. Waar mensen het minder vaak over hebben is dat de pizza Hawaii helemaal niet is uitgevonden op het exotische eiland. Maar waarom heet het dan toch pizza Hawaii?

Lees meer
  • Artikel

Hoe de Napolitaanse pizza werelderfgoed werd

Italië heeft het grootste aantal werelderfgoederen ter wereld. Van Venetië en de toren van Pisa kan je wel bedenken dat het op de lijst van Unesco staat. Maar wist je ook dat de pizza tot werelderfgoed is benoemd?

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: Wat is truffelmayonaise en zit er echte truffel in?

Een schimmel om van te smullen. Lekker voor op je burger of op je tosti: Truffelmayonaise. Het goedje was eerst vooral geliefd bij dure restaurants, nu is het te krijgen in je plaatselijke supermarkt. Maar zit er wel echte truffel in? En wat is...

Lees meer
  • Artikel

Recept Hummus

In de supermarkt vind je talloze soorten hummus, maar eigenlijk is er maar één soort hummus: hummus. Nadia Zerouali, schrijfster van boeken over Arabisch eten, deelt haar recept voor de traditionele hummus met ons.

Lees meer
  • Artikel

Waar komt hummus vandaan?

Israël verwijst naar de bijbel, Egypte naar oude kookboeken. Veel landen in het Midden-Oosten claimen de geboortegrond te zijn van hummus. Maar waar komt het kikkererwtengerecht nou echt vandaan en waarom zijn er zoveel kandidaten?

Lees meer
  • Artikel

Hoe eet je stokbrood als een Fransman?

Jaarlijks eten de Fransen samen 10 miljard baguettes. Ze gaan er dus als warme broodjes over de toonbank. Maar hoe eten de Fransen het en hoe voorkom je dat je zelf met de Franse slag een stokbrood eet? De Keuringsdienst sprak Sébastien Roturier,...

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: Twee derde van de wereldbevolking drinkt geen verse melk. Waarom doen wij dat wel?

‘Melk is goed voor elk’ zeiden wij in Nederland. Maar dat is lang niet overal zo. In de meeste landen is de bevolking lactose intolerant, terwijl Nederland een land van melk en honing is. Hoe komt dat?

Lees meer
  • Artikel

Zeldzame koeien en hun zuivelproducten

In weinig landen zijn koetjes en kalfjes zo iconisch als in Nederland. Wit met zwarte vlekken. Deze Holstein-Friesian koe is het meest dominante koeienras en daarom worden bijna alle zuivelproducten tegenwoordig gemaakt van Holstein melk. Maar ons...

Lees meer
  • Artikel

De duurste wijnen ter wereld

Een goede fles wijn mag wat kosten. Maar sommige mensen tasten wel heel diep in de buidel om diep in het glaasje te kunnen kijken. De Keuringsdienst heeft de zes duurste flessen wijn aller tijden op een rij gezet.

Lees meer
  • Artikel

Tournedos, entrecote, rib-eye… Hoe (en waar) zat het ook alweer?

Wie een goed stuk rundvlees wil heeft de keuze uit verschillende delen van het dier. Op het luxe menu staan onder andere de tournedos, de entrecote en de rib-eye… Je wil natuurlijk graag weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Dus wat is wat ook...

Lees meer