• Sites

Keuringsdienst van waarde Artikelen

  • Artikel

Kijkersvraag: Is een waterontharder kopen zinvol?

Hard en zacht water lijken als twee druppels water op elkaar. Maar in hard water zit (te) veel calcium en magnesium. Om hard water weer zacht te maken kun je daarom een waterontharder kopen. Maar is dat echt nodig? De Keuringsdienst haalt de...

Lees meer
  • Artikel

Wist je dat de croissant helemaal niet Frans is?

Als je aan croissants denkt, denk je aan Frankrijk. De Fransen hebben het deegrolletje tot een kunst verheven. Gek genoeg hebben ze de croissant niet uitgevonden. Maar wie dan wel? En hoe zijn de Fransen er mee aan de haal gegaan?

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: Waar komt de olie in CBD-olie vandaan?

Wiet ligt niet bij de drogisterij in de schappen. Maar olie van de hennepplant wel. Deze zou namelijk allerlei kwaaltjes kunnen verhelpen. Maar waar komt die olie vandaan?

Lees meer
  • Artikel

Waarom heeft Nederland de kroket en de frikandel?

De kroket, bitterbal, frikandel en kaassoufflé zijn niet meer weg te denken uit onze cuisine. En een snackbar in ons straatbeeld is de gewoonste zaak van de wereld. Maar hoe komt dat eigenlijk en waar komen onze snacks vandaan?

Lees meer
  • Artikel

Met dit recept maak je zelf de lekkerste kaassoufflés

In een kaassoufflé gaat niet zomaar kaas. Het is een soort smeerkaas en die kan je zelf maken. Maar hoe? 24 Kitchen-chef Danny Jansen deelt zijn recept met ons, zodat je niet meer naar de snackbar om de hoek hoeft voor een heerlijke kaassoufflé.

Lees meer
  • Artikel

Zijn E-nummers slecht voor je?

Veel mensen willen tegenwoordig geen E-nummers meer in hun eten. Ze zouden slecht zijn voor de gezondheid en in het uiterste geval zelfs kankerverwekkend. Dat terwijl ze juist bedacht zijn om ons voedsel veiliger te maken. Hoe zit dat?

Lees meer
  • Artikel

Wat is het verschil tussen cheddar smeltkaas en echte cheddar?

Velen van ons kennen cheddar als de oranje-gele plakjes smeltkaas op de hamburger of tuna-melt. Dit is echter niet zoals cheddar ooit bedoeld was. Maar wat is cheddar dan wel en wat is het verschil met ‘smeltkaas’?

Lees meer
  • Artikel

De geschiedenis van de Parmezaanse kaas

Wat hebben middeleeuwse monniken, een adellijke vrouw die haar huis verkocht en een invloedrijk literair boek met elkaar gemeen? De Keuringsdienst geeft je 900 jaar geschiedenis van de Parmezaanse kaas in een notendop.

Lees meer
  • Artikel

Zo bak je zelf de lekkerste verse airfryer friet

De perfecte friet is goudgeel en lekker krokant en die kan jij zelf thuis bakken. Maar welke aardappels heb je daarvoor nodig en welke olie? De Keuringsdienst vroeg airfryer goeroe Martin Senders zijn recept met ons te delen, zodat ook jij nu zelf...

Lees meer
  • Artikel

Waar komen de eiwitten in vleesvervangers vandaan?

‘Rijk aan eiwitten’ staat op de verpakkingen van veel vleesvervangers. Maar als die eiwitten niet uit vlees komen, waar komen ze dan wel vandaan? De keuringsdienst zet de belangrijkste bronnen van vleesvervangende-eiwitten op een rij.

Lees meer