• Sites

Keuringsdienst van Waarde Artikelen

  • Artikel

Hoe komt de eierdooier eigenlijk aan zijn kleur?

Wie eieren voor zijn geld kiest, heeft in de supermarkt de keuze uit witte en bruine. Die kleur hangt af van de oorlellen van de kip. Maar ook de binnenkant kan verschillend van kleur zijn. Zo heb je gele en oranje dooiers. Hoe zit dat precies?

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: Hoe komt de sperzieboon eigenlijk aan zijn gekke naam?

In Nederland is een AGV’tje vrij bekend. Met enige regelmaat wordt er gevarieerd tussen de verschillende producten op het bord. Een van de groenten die veelal daar te vinden is zijn de sperziebonen. Maar hoe komt dit bekende soort eigenlijk aan...

Lees meer
  • Artikel

'Als consument betaal je drie keer voor voedselverspilling'

In Nederland gaat jaarlijks gemiddeld 2 miljard kilo voedsel verloren. Toine Timmermans van de stichting 'Samen tegen Voedselverspilling' geeft de Keuringsdienst een update over dit probleem.

Lees meer
  • Artikel

Is pindakaas iets typisch Nederlands?

Pindakaas wordt vaak wel gezien als iets typisch Nederlands. Bijna nergens ter wereld wordt er zoveel pindakaas gegeten als hier. Maar hoe Nederlands het ook lijkt, dat is het niet. Maar waar komt het dan vandaan? En waarom noemen wij het geen...

Lees meer
  • Artikel

Hoe haal je de meeste voedingsstoffen uit groente en fruit?

Persen, schillen, snijden, koken en bewaren. Het schijnt allemaal invloed te hebben op de voedingswaarde van je groente en fruit. Maar hoe zorgen we dat er zo min mogelijk vitaminen verloren gaan? Hoe plukken we er de meeste vruchten van?

Lees meer
  • Artikel

Recept: Je eigen ijskoude cider in deze warme dagen

Nu de warmere dagen eindelijk daar zijn gaat er soms niks boven een heerlijke appelcider! Deze kun je vrij eenvoudig zelf maken! Wij kregen het recept van Sebastian Landaeus en Nina Lausecker uit het boek Kefir & Kombucha.

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: Waarom kun je met de ene olijfolie wél en de ander niet bakken?

Je kunt naast boter ook gebruikmaken van olijfolie om te bakken. Op het eerste gezicht lijken alle soorten olijfolie hiervoor geschikt, omdat het zo lekker vloeibaar is. Maar schijn bedriegt. De ene olijfolie blijkt heel gezond en bij de ander...

Lees meer
  • Artikel

Een greep uit het afgelopen seizoen: Deel 3

Alweer het laatste deel van ‘Een greep uit het afgelopen seizoen’. En wat zijn we weer veel te weten gekomen. Over de 1+1 acties in de winkel tot aan de makreel waarvan het MSC-keurmerk plots verdween. Vind hieronder snelle linkjes naar de...

Lees meer
  • Artikel

De kweekzalm die vegetariër wordt?

Door strengere visregels op zee groeien viskwekerijen als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels komt 52% van de geconsumeerde vis uit de aquacultuur. Zalm is erg populair in het westen, maar voor wie dacht dat kweekzalm de oplossing is om...

Lees meer
  • Artikel

Kijkersvraag: Kun je zelf je eigen wasmiddel maken?

Gemiddeld wassen we bijna drie keer per week. We kopen daarvoor met z’n allen massaal wasmiddel om onze kleren heerlijk te laten ruiken. Voor elk wasje is er wel een vloeibare of poeder variant te krijgen. Maar kun je wasmiddel eigenlijk ook zelf...

Lees meer