• Sites

Keuringsdienst van waarde Artikelen

  • Artikel

Hoe kan het dat laurierblaadjes peperduur zijn?

Soepen, sauzen en stoofschotels: ze verdienen pas een krans zodra er laurier in gaat. Een hele laurierplant kost een prikkie, maar voor een handvol van de gedroogde laurierblaadjes betaal je de hoofdprijs. Soms tot wel achthonderd euro de kilo....

Lees meer
  • Artikel

De tien producten met de meeste suiker

Dat er in rietsuiker 100% suiker zit mag geen verrassing heten: het hoofdbestandsdeel staat immers al in het woord zelf. Maar hoeveel suiker zit er in andere voedingsproducten?

Lees meer
  • Artikel

Kerrie: hoe de gele smaakmaker ons land veroverde

Het is niet weg te denken uit de meeste Nederlandse keukenkastjes. Kerrie: de gele smaakmaker die je van bloemkool tot kip kunt gebruiken. Maar wat is kerrie eigenlijk en hoe veroverde dit gele goedje onze harten?

Lees meer
  • Artikel

Het mysterie achter krabbenpoten zonder lijf

Vraag in viswinkel of restaurant naar Noordzeekrab en je krijgt vaak enkel een paar poten. Onschadelijk gemaakte scharen, ooit onderdeel van een kwieke krab. Het zou het makkelijkst te eten stukje van het schaaldier zijn. Maar waar is de rest van...

Lees meer
  • Artikel

Er zit een giftige stof in jouw chocopasta!

Sterker nog, in olie, sojasaus en zelfs babyvoeding kan dezelfde giftige stof zitten. De schadelijke stof kan ontstaan bij de verwerking van voedingsmiddelen. Maar wat is het precies en hoe schadelijk is het?

Lees meer
  • Artikel

Wat is nou echte pasta carbonara?

Een Italiaanse klassieker die niet meer weg te denken is uit onze keuken: pasta carbonara. Een romige witte saus die we over onze pasta draperen. Maar er is ook pizza carbonara en er zijn zelfs kruiden. Wat maakt carbonara, nou carbonara? Weten we...

Lees meer
  • Artikel

Waar komen de baarden van de hulp-Sinterklazen vandaan?

Nog een paar nachtjes slapen en dan breekt het heerlijk avondje weer aan. De goedheiligman trekt dan piekfijn gekleed door het hele land met een mijter, staf en zijn baard. De Sint groeit deze baard zelf, maar de hulpsint moet de winkel in. Maar...

Lees meer
  • Artikel

Natuurwijn: puur genot of koeienstal in een glas?

Ongefilterd, natuurlijk en vaak een beetje funky. Natuurwijn is in trek. Want naast de uitgesproken smaak en natuurlijke productiemethode zou deze wijn nog andere voordelen hebben. Zo wordt door liefhebbers van deze gefermenteerde druivendrank...

Lees meer
  • Artikel

Van (on)gezond tot peperduur: vier dingen die je nog niet wist over chips

Soms is het chic, soms ordinair: chips. Een belangrijk onderdeel van menig feest, borrel of in het weekend op de bank. We weten in Nederland per persoon zo’n 7,5 kilo chips per jaar. Maar wat weet jij eigenlijk over die snack die moeiteloos de...

Lees meer
  • Artikel

Waarom voegen fabrikanten suiker toe aan vleeswaren?

Het vleeswarenschap heeft last van een modegril. Termen als roasted, ovengebakken of vers van de grill; vlees moet tegenwoordigs iets speciaals hebben. Het liefst met eenbruin randje die de vleeswaren een krokant uiterlijk geeft. Maar wat is...

Lees meer