Thema's

Verse tonijn

Verse tonijn

Populairder dan ooit en we lusten ze rauw. Netjes gesneden plakjes sashimi-tonijn. Op het menu van ieder lokaal sushi-restaurant of wokpaleis. Altijd mooi rood van kleur en daarom vers.

Eten van morgen: vis

Eten van morgen: vis

Hebben we in de toekomst nog wel vissers nodig? Steeds meer vis in de winkels komt niet uit de wilde zee maar uit een afgesloten kwekerij.

Inktvisringen

Inktvisringen

Het is de Spaanse bitterbal voor bij de borrel: calamares. Gefrituurde inktvisringen, zo populair geworden tijdens de tapastrend dat het sindsdien niet meer kan ontbreken op de kaart van een café.

Bacon

Bacon

Het is vet en zit aan een varken. Bacon, ontbijtspek of pancetta. Het ene kost een schijntje, het ander is weer schreeuwend duur. Maar wat is het verschil?

Angus

Angus

Je ziet steeds vaker rundvlees dat zo bijzonder schijnt te zijn, dat het een eigen naam verdient: Angus. Zelfs McDonalds is er een burger van gaan bakken.

Eten van morgen: insecten

Eten van morgen: insecten

Is het een kwestie van wennen en gaan we echt met zijn allen aan de insect, of is het een hype die snel weer aan ons voorbij gaat? De Keuringsdienst over wormen, larven en krekels als voedsel.

Boerenkaas

Boerenkaas

Boerenkaas is een beschermd product dat volgens echte boerenregels gemaakt moet worden. Verplicht van rauwe melk van eigen koe. Maar nu zijn er boeren die deze regels aan hun laars lappen.

Cheddar

Cheddar

Het is de meest eigenaardige kaas die je kopen kan. Cheddar. Verscholen achter plastic. Ieder plakje een eigen plasticje. De Keuringsdienst wil de cheese van de cheeseburger doorgronden.

Mozzarella

Mozzarella

Mozzarella: het is een naam die je lenen mag. Je hoeft er geen Italiaan voor te zijn. De Keuringsdienst van Waarde over het zachte bolletje kaas.

Sjalotten

Sjalotten

Kook je culinair, dan is een ui te ordinair. Sjalotten moet je hebben. De sjalot uit Bretagne is de enige echte sjalot, zeggen ze in Frankrijk.

Eten van morgen: groenten

Eten van morgen: groenten

We zijn in Nederland kampioen tomaten telen. Best gek, want tomaten groeien liever in een warmer klimaat.

Dadels

Dadels

Ze zijn meestal verschrompeld, plakkerig, bruin en bovendien zoet: dadels. Maar hoe komt de dadel eigenlijk aan zijn zoete smaak?

Sjalotten

Sjalotten

Kook je culinair, dan is een ui te ordinair. Sjalotten moet je hebben. De sjalot uit Bretagne is de enige echte sjalot, zeggen ze in Frankrijk.

Eten van morgen: groenten

Eten van morgen: groenten

We zijn in Nederland kampioen tomaten telen. Best gek, want tomaten groeien liever in een warmer klimaat.

Dadels

Dadels

Ze zijn meestal verschrompeld, plakkerig, bruin en bovendien zoet: dadels. Maar hoe komt de dadel eigenlijk aan zijn zoete smaak?

Bruis

Bruis

Koop je water in dure flessen in plaats van uit de kraan, dan heb je keuze. Plat of bruis, met of zonder prik. Want zonder bubbels is het leven maar saai.

Wodka

Wodka

Wie wodka drinkt weet vaak niet wat die proeft. Niet vanwege het verminderde bewustzijn, wel vanwege de smaak. Of het gebrek eraan. Echte wodka smaakt namelijk naar zo weinig mogelijk.

Wijn

Wijn

Stof om over na te denken met een goed glas rood. Wat zit er zoal in wijn? Zoveel meer dan druiven alleen. Nooit van geweten, dus de Keuringsdienst wil heel graag horen wat ze op de ingrediëntenlij...

Volkoren

Volkoren

De Keuringsdienst duikt in brood. Niet in witte, maar in bruine boterhammen. Volkoren om precies te zijn. Maar wat is volkoren?

Gluten

Gluten

Gluten. Het zit vaak in ons eten maar niemand weet wat het is. Behalve dat het de gezondheid kan schaden. De KVW op zoek naar het onzichtbare gevaar.

Spelt

Spelt

Foei tarwe; je hebt ons erin geluisd! Altijd tarwe in ons dagelijks brood... Speltgraan moeten we hebben! Dat is beter voor je alles.

Sambal

Sambal

Bekend van de Chinees of thuis op de boterham met pindakaas. Sambal oelek. Van oorsprong Indonesisch.

Bolognese

Bolognese

Wie kent de smaak niet van de groene zakken chips. Bolognese. Maar je hebt natuurlijk ook pasta Bolognese. Wat hebben zij eigenlijk met elkaar te maken?

Natuurlijk aroma

Natuurlijk aroma

Er waart een ware groene golf door onze grootgrutters: alles puur natuur. Van koek tot kaas, van vla tot fruitsap, tegenwoordig is alles 100% natuurlijk.

Kaars

Kaars

De Keuringsdienst onderzoekt kaarsen met een luchtje. Waar zijn die kaarsen eigenlijk van gemaakt?

Eiwitpoeder

Eiwitpoeder

Als je spieren wilt kweken moet je aan de eiwit-shakes. Maar wat zit er precies in die grote mysterieuze potten?

Euro

Euro

We weten wat we met een euro kunnen kopen, maar hebben geen idee wat die kost. Want hoe wordt een euro eigenlijk gemaakt? In Europese munthuizen, antwoordt de centrale bank.