Thema's

Dode vis

Dode vis

Hoe gaat een vis dood? Simpele vraag. Toch heeft zelfs de visboer vaak geen idee. Hoe komt een haring, een zalm of een kabeljauw precies aan zijn einde?

Bijvangst

Bijvangst

Een visser treft vaak meer vissoorten in zijn net dan waar die op vist. Bijvangst. Wat gebeurt er met al die ongewenste vissen? De Keuringsdienst op zoek naar vis die niemand hebben wil.

Sardines

Sardines

De makers doen een vreemde ontdekking: in zowel blikjes ansjovis als blikjes sardine kan dezelfde vis zijn ingeblikt.

Droge worst

Droge worst

Je ziet ze steeds vaker in de supermarkt of slagerij. Witte droge worsten. Maar wat is de witte uitslag op die worsten precies? En waarom hebben andere droge worsten dat niet?

Frikandel

Frikandel

Niets snackt lekkerder weg dan de frikandel. Het schijnt dat we er 400 miljoen per jaar van eten. Maar waar en wanneer werd deze frituurfavoriet ooit bedacht?

All you can eat krokodil

All you can eat krokodil

Marijn spreekt af met trouwe kijker Stefan in een all you can eat restaurant. Stefan heeft namelijk iets vreemds gezien. In steeds meer all you can eat restaurants kun je exotisch vlees eten.

Kaas met oorsprong

Kaas met oorsprong

Sommige speciale kazen krijgen een zegel van de EU. De Beschermde Oorsprongsbenaming. Die dient ervoor kaas uit een bepaalde streek en bijbehorende traditionele productiewijze te beschermen.

Zo maak je kwarktaart (video)

Zo maak je kwarktaart (video)

Voor de aflevering "Kwark" van de Keuringsdienst van Waarde hebben Janny en Ersin samen taarten gebakken.

Kwark

Kwark

Kwark, te vinden in het zuivelschap naast de yoghurt, maar voor velen is het gissen wat het precies is. Ook het etiket geeft niet altijd duidelijkheid.

Olijf

Olijf

Zwart, groen, paars of bruin. Olijven vind je in veel verschillende kleuren. Maar wat maakt dat een olijf pikzwart of donkergroen gaat zien? De Keuringsdienst ontdekt hoe olijven aan hun kleur komen.

Aardbeien

Aardbeien

De zomer is aardbeienseizoen. Maar de Keuringsdienst van Waarde vindt de aardbeien niet meer zo smaken zoals vroeger. Waar je zoet en zacht verwacht, krijg je zuur en hard voor de kiezen.

Banaan

Banaan

Het is een nek-aan-nekrace met de oer-Hollandse appel en toch wint de exotische banaan; hét populairste fruit van Nederland.

Aardappel

Aardappel

We eten ze gekookt, gebakken of gefrituurd. De aardappel. Wij Nederlanders zijn er dol op. Maar wanneer is Nederland uitgegroeid tot aardappelland? De oer-aardappel blijkt meegenomen uit Peru.

Champignon

Champignon

Hoe kreeg Nederland de kunst van het champignon telen in de vingers?

Sjalotten

Sjalotten

Kook je culinair, dan is een ui te ordinair. Sjalotten moet je hebben. De sjalot uit Bretagne is de enige echte sjalot, zeggen ze in Frankrijk.

Gin

Gin

Wie gin wil drinken heeft wat te kiezen tegenwoordig. Zowat iedere week verschijnt er een nieuw gin-merk in het schap. Maar wat is het verschil tussen die talloze merken?

Pils

Pils

Als je in Nederland een biertje bestelt, krijg je een pilsje. Pils is hét standaardbier. Het is zelfs zo gewoon geworden, dat we al het andere bier speciaal zijn gaan noemen.

Ongefilterd pils

Ongefilterd pils

Een kijker heeft een vraag voor de Keuringsdienst. Amstel heeft nieuw pils op de markt gebracht; ongefilterd, rechtstreeks uit het vat, bier zoals voorheen alleen de brouwer het kon proeven.

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst

De Keuringsdienst doet weer een vreemde ontdekking in haar boodschappenmandje. Witte rijst die meer vezels bevat dan zilvervliesrijst.

Volkoren

Volkoren

De Keuringsdienst duikt in brood. Niet in witte, maar in bruine boterhammen. Volkoren om precies te zijn. Maar wat is volkoren?

Gluten

Gluten

Gluten. Het zit vaak in ons eten maar niemand weet wat het is. Behalve dat het de gezondheid kan schaden. De KVW op zoek naar het onzichtbare gevaar.

Kwartelei

Kwartelei

De paasdagen komen er aan en plots duiken ze dan weer overal op. Kwarteleitjes. Maar waren komen die schattige, gevlekte eitjes ineens vandaan? Er blijkt iets vreemds aan de hand te zijn.

Hazelnootpasta

Hazelnootpasta

Een kijkersvraag: Er zijn verschillende potjes fairtrade hazelnootpasta maar de hazelnoten in de pasta zijn niet fairtrade. Hoe zit dat?

Drop

Drop

De Keuringsdienst onderzoekt de geschiedenis van Nederlands meest favoriete snoepje. Drop. Samen eten we ongeveer 32 miljoen kilo drop per jaar, 2 kilo per persoon.

Goedkoopste Supermarkt

Goedkoopste Supermarkt

Het is dé manier om klanten je winkel in te lokken: Van de daken schreeuwen dat je de allergoedkoopste bent. Er is bijna geen supermarkt in Nederland die het niet doet.

Vlinder

Vlinder

Je vindt ze in een lijstje of in een stolp, voor aan de muur of op tafel: dode vlinders, ter decoratie. Maar wat voor vlinder is het eigenlijk die ons interieur op moet fleuren?

Tapijt

Tapijt

Tapijten. Mooi voor op de vloer en warm voor onder de voeten. En de topper onder de tapijten komt natuurlijk uit Perzië. IKEA verkoopt ze ook. Handgeknoopt, staat erop.