Seizoenen

De baard van Sinterklaas

De baard van Sinterklaas

Het is bijna pakjesavond. De tijd van pepernoten, cadeautjes en bezoeken van de Goedheiligman, die er altijd piekfijn uitziet in zijn tabberd met mooie baard. Net als zijn hulpsinterklazen.

Appel

Appel

Er is iets geks aan de hand: de kiloprijzen van appels lopen enorm uiteen. Is de ene appel dan zoveel lekkerder dan de andere? We vergelijken appels met appels.

Vloerbrood

Vloerbrood

De Keuringsdienst steekt zijn neus in de oven en ontdekt dat vloerbrood niet altijd een vloer gezien hoeft te hebben.

Single origin koffie

Single origin koffie

Een beetje koffiedrinker kiest tegenwoordig voor koffiebonen met een specifieke herkomst. Of zoals dat heet: single origin. Koffie uit een bepaald land, een bepaalde streek of dorp.

Gin

Gin

Wie gin wil drinken heeft wat te kiezen tegenwoordig. Zowat iedere week verschijnt er een nieuw ginmerk in het schap. Maar wat is het verschil tussen die talloze merken?

Hummus

Hummus

Hoe je het uitspreekt weet bijna niemand. Hoe je het schrijft ook niet. Want er is hummus, houmous, humus en hoemoes te vinden in het schap naast de eier- en kipkerriesalades.

Ongefilterd pils

Ongefilterd pils

Een kijker heeft een vraag voor de Keuringsdienst. Amstel heeft nieuw pils op de markt gebracht; ongefilterd, rechtstreeks uit het vat, bier zoals voorheen alleen de brouwer het kon proeven.

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst

De Keuringsdienst doet weer een vreemde ontdekking in haar boodschappenmandje. Witte rijst die meer vezels bevat dan zilvervliesrijst.

All you can eat krokodil

All you can eat krokodil

Marijn spreekt af met trouwe kijker Stefan in een all you can eat restaurant. Stefan heeft namelijk iets vreemds gezien. In steeds meer all you can eat restaurants kun je exotisch vlees eten.

Verse tonijn

Verse tonijn

Populairder dan ooit en we lusten ze rauw. Netjes gesneden plakjes sashimi-tonijn. Op het menu van ieder lokaal sushi-restaurant of wokpaleis. Altijd mooi rood van kleur en daarom vers.

Bacon

Bacon

Het is vet en zit aan een varken. Bacon, ontbijtspek of pancetta. Het ene kost een schijntje, het ander is weer schreeuwend duur. Maar wat is het verschil?

Sambal

Sambal

Bekend van de Chinees of thuis op de boterham met pindakaas. Sambal oelek. Van oorsprong Indonesisch.

Slak

Slak

Ze vreten onze tuinen leeg maar wij pakken ze terug. In boter vol knoflook koken we ze uit en prikken we ze uit hun huisje. Maar welke slak zit er eigenlijk in dat bourgondische huisje?

Botox

Botox

Je zou bijna denken dat het de normaalste zaak van de wereld is. Je voorhoofd uitgummen. Maar dat is het niet.

Wat is het verschil tussen Botox en fillers?

Wat is het verschil tussen Botox en fillers?

Ersin krijgt haarfijn uitgelegd wat het verschil is tussen Botox en fillers. Zit daar verschil in dan?

Vissen op coquilles

Vissen op coquilles

Vissen op coquilles is lucratief, maar ook moeilijk en gevaarlijk. In de uitzending was te zien hoe een visser met netten vist. Maar coquilles worden ook vaak opgedoken. Hoe dat in zijn werk gaat? ...

Banaan 1

Banaan 1

Jumbo stunt met bananen. Verkoopt er iemand goedkopere dan verlaagt Jumbo de prijs direct. De Keuringsdienst gaat de strijd aan en opent een bananenwinkel.

Superfoods

Superfoods

Vroeger was er eten. Nu is er eten dat food heet. De Keuringsdienst wil een graantje meepikken en gaat op zoek naar een goudmijn in de polder.

Barbecuekoning Ralph geeft tips

Barbecuekoning Ralph geeft tips

Ralph de Kok is gepassioneerd barbecueër. Alles omtrent dit bijzondere kookgerei is voor hem geen geheim meer. Het is daarom ook niet zo vreemd dat hij in 2010 en 2013 is bekroond tot Nederlands Ba...

Kaviaar

Kaviaar

Kaviaar, een luxeproduct dat de meesten van ons waarschijnlijk nog nooit van dichtbij hebben gezien. Het staat bekend als iets wat voor de rijkere bestemd zou zijn.

Marijn gaat vissen

Marijn gaat vissen

Als je een uitzending maakt over vis, kan het natuurlijk niet anders dan dat je zelf ook gaat vissen. Marijn gaat in deze video samen met een doorgewinterde visser op jacht naar de zalmforel.

Champignons - deel 2

Champignons - deel 2

Champignons. Kleine witte paddenstoelen, zo lief en onschuldig. Niks daarvan, zegt de vakbond. Arbeiders uit Oost-Europa worden ernstig uitgebuit in Hollandse kwekerijen. We duiken de duisternis va...

Champignons - deel 1

Champignons - deel 1

Champignons. Kleine witte paddestoelen, zo lief en onschuldig. Niks daarvan, zegt de vakbond. Arbeiders uit Oost-Europa worden ernstig uitgebuit in Hollandse kwekerijen. Limburgse kwekerijen, beter...

Oscillococcinum

Oscillococcinum

Consumentenprogramma over eten. Oscillococcinum is een homeopatisch geneesmiddel tegen griep. Lastig om uit te spreken, mysterieus in wat het is. De Keuringsdienst van Waarde krijgt er hoofdpijn van.

Wijn 4

Wijn 4

Het was het verhaal van 2011. Een anonieme kijker had ons getipt dat er wijn zou zijn die geen wijn was, maar ingedikt druivensap, aangelengd met water en gist. We maken korte metten en geven advies.

Wijn met een bijzondere smaak

Wijn met een bijzondere smaak

In 2011 tipte een anonieme kijker de Keuringsdienst dat er wijn zou zijn die geen wijn was, maar ingedikt druivensap, aangelengd met water en gist. In de meeste landen is dit verboden, maar in Enge...

Eend

Eend

We kennen hem uit de sloot of vijver: de eend. Hem eten deed je soms. Bij de Chinees of van de wildkaart. Maar de grootgrutter wil ons verwennen en stopt hem nu ook in een pakje.

Gekweekt wild

Gekweekt wild

We kennen hem uit de sloot of vijver: de eend. Leeft hij in de natuur, dan is hij wild. De grootgrutter wil ons verwennen en stopt de gevederde vriend nu ook in een pakje. 'Premium wild' staat er o...

Op eendenjacht

Op eendenjacht

De supermarkt verkoopt Premium wilde eend. Hoe krijg je een wilde eend op je bord? Maurice gaat mee met eenden jagers om te kijken hoe dit in zijn werk gaat.

Boerenkool (3)

Boerenkool (3)

Consumentenprogramma over eten. Voor een stamppot van boerenkool heb je nodig, een boer, een stamper en een rookworst. De Keuringsdienst onderzoekt het grote koken en ondekt wat ze uitspoken in de ...

Rookworst met tarwevezel

Rookworst met tarwevezel

Een industriële rookworst kent een lange ingrediëntenlijst. Tarwepulp wordt toegevoegd vanwege de gezonde eigenschappen. Dat is de enige reden. Of toch niet?

Boerenkool (2)

Boerenkool (2)

Consumentenprogramma over eten. Voor een stamppot van boerenkool heb je nodig, een boer, een stamper en een rookworst. De Keuringsdienst onderzoekt het grote koken en ondekt wat ze uitspoken in de ...

Plakvlees

Plakvlees

Van een oude koe een nieuwe maken. Er is een lijm van beestenbloed. En met die lijm maakt de Keuringsdienst van Waarde van een tartaartje een reusachtige tournedos.

Haas van de haas

Haas van de haas

Ook de haas heeft een haas. De haas, vermoedelijk vernoemd naar het diertje vanwege de gelijkenis in vorm, is een malse, magere spier die aan weerszijden onder de lendenen van elk dier zit. De haas...

Oud hout

Oud hout

De Keuringsdienst van Waarde doet een uitvinding: een houtwormfabriek. En geloof het of niet, die was er al. Om nieuw hout oud te maken.

Sperzieboon

Sperzieboon

Het is ooit de boon voor de zondag geweest. Grijsgekookt en met nootmuskaat er over. De nootmuskaatse zondag is verdwenen, de sperzieboon bleef. En hoe.

Hoe herken je een verse sperzieboon?

Hoe herken je een verse sperzieboon?

De lekkerste sperzieboon komt in de zomer vers van het Hollandse land. En als je hem buigt knakt hij. Maar, de supermarkten halen hun bonen tegenwoordig het hele jaar door van ver met het vliegtuig...

Probiotica

Probiotica

Probiotica: een verzamelnaam voor producten met bacteriën die mogelijk de collega-bacteriën in de darmen helpen. Spannende tv over kleine beestjes, die soms zelfs niet bestaan.

Anti-Oxidanten

Anti-Oxidanten

In vele vormen en hippe gedaanten zijn ze te koop. Het zit in tientallen soorten thee, maar ook in chocolade, yoghurt, frisdrank, flesjes en potjes. Anti-oxidanten.

Levensredders

Levensredders

In je lichaam is een ware oorlog bezig. Tussen de anti-oxidanten en de vrije radicalen. Volgens de producent zijn deze kleine broccoliplantjes een goede partner in de strijd.

Anti-oxidanten voor elastiekjes

Anti-oxidanten voor elastiekjes

Antioxidanten. In vele vormen en hippe gedaanten zijn ze te koop. Ze zitten in tientallen soorten thee, maar ook in chocolade, yoghurt en frisdrank. En zelfs in elastiekjes.

Soja (deel 1)

Soja (deel 1)

De Keuringsdienst van Waarde houdt twee varkens. Op de zakken voer voor de beesten staat dat er soja in zit. Een verslaggever gaat op zoek naar de herkomst van de soja, belandt in Argentinië en val...

Varken

Varken

De nieuwe beesten van de Keuringsdienst en de verleiding. Hoe komt een burger aan een varkentje? Dat zal niet meevallen dachten de programmamakers. Je kunt niet zomaar een varkentje kopen en meenem...

Macaroni

Macaroni

Wat is het verschil tussen macaroni en spaghetti? In Nederland vrijwel niks. De vorm natuurlijk, maar voor de rest weinig. De Keuringsdienst gaat naar Italië om de echte macaroni te vinden en dat ...

Uit welk bos komen bosvruchten?

Uit welk bos komen bosvruchten?

Bosvruchtenhagel, bosvruchtenkoekjes en, bosvruchten wc-papier. Het moet wel een onvoorstelbaar groot bos zijn, waar al die bosvruchten vandaan komen. En dat is ook zo. Het bosvruchtenbos ligt vers...

De hondenhamburgerfabriek

De hondenhamburgerfabriek

Mensen hebben het goed, maar hun huisdieren hebben het nog veel beter. Elke dag krijgen ze exquise culinaire hoogstandjes voorgeschoteld die niet alleen buitengewoon smakelijk, maar ook nog eens er...

Klassieke muziek is belangrijk voor een goede biefstuk

Klassieke muziek is belangrijk voor een goede biefstuk

Een ontspannen koe is een lekkere koe. Daarom luisteren de koeien in Wales naar klassieke muziek voor ze naar de slacht gaan. Benieuwd hoe dat eruit ziet?

Hoe dolfijnvriendelijk is het keurmerk 'Dolfijnvriendelijk'?

Hoe dolfijnvriendelijk is het keurmerk 'Dolfijnvriendelijk'?

Iedereen bleek een dolfijn op zijn verpakking te mogen zetten zonder controle van buitenaf.

Teun wil zich aangeven bij de politie

Teun wil zich aangeven bij de politie

Verslaggever Teun van de Keuken besluit zichzelf daarom aan te geven als chocoladecrimineel. Door het eten van chocolade die mede door slaven gemaakt is, is hij namelijk schuldig aan het financiere...

Verse vis

Verse vis

Vers is hooguit een paar dagen oud volgens de kenner. Tonijn ligt met een beetje geluk echter pas twee weken na zijn dood op je bord.