• Sites

Keuringsdienst van Waarde

Doet aan huishoudjournalistiek. Simpele vragen, verbazingwekkende antwoorden. Fascinerende televisie over de verhalen uit ons boodschappenmandje.

Slavink

  • 24:40
  • Aflevering
  • 7 jun 2018, 21:05

Al jaren te vinden in het 'vlugklaar' schap van de supermarkt. De slavink. Een beetje gehakt gerold in een lapje spek. Maar waar komt die Nederlandse klassieker vandaan en wie gaf hem zijn naam?

De Franse Jager
  • 2:51

De Franse Jager

Op de vogeltjesmarkt
  • 1:27

Op de vogeltjesmarkt

De vink van lekkernij tot huisdier

  • Artikel
  • Gepubliceerd op 15 okt 2018

De blindevink of slavink is geen vogel. Maar daar moet het wél op lijken. Vroeger at men namelijk gewoon vinken.

Het slavink-mysterie

  • Artikel
  • Gepubliceerd op 15 okt 2018

Na 33 jaar werd het slavink-mysterie onthuld in een artikel van het Parool (1985). Wie had dit populaire rolletje vlees nou bedacht?

De Franse Jager

  • 2:51
  • Fragment
  • 7 jun 2018, 21:05

Daan praat met een Franse vogeljager over de vinkenjacht, en over hoe het onderdeel is van de Franse cultuur.

Op de vogeltjesmarkt

  • 1:27
  • Fragment
  • 7 jun 2018, 21:05

Marijn struint een vogeltjesmarkt af om te kijken of de vinkenfokkers misschien weten waarom de slavink zo heet.

De Franse Slavink (video)

  • 0:00
  • Web only
  • 7 jun 2018, 21:00

Daan doet in Frankrijk navraag naar de slavink. Hij wil weten of de Fransen dat ook kennen.

Droge worst

  • 24:30
  • Aflevering
  • 22 feb 2018, 20:25

Je ziet ze steeds vaker in de supermarkt of slagerij. Witte droge worsten. Maar wat is de witte uitslag op die worsten precies? En waarom hebben andere droge worsten dat niet?

Hoe de worst gemaakt wordt
  • 1:49

Hoe de worst gemaakt wordt

Bleke nepperds
  • 2:04

Bleke nepperds

Een plek waar ze nooit genoeg schimmels hebben

  • Artikel
  • Gepubliceerd op 15 okt 2018

Droge worst, het bestaat in een heleboel verschillende vormen. Maar steeds vaker vind je droge worst met “zo'n wit laagje” in de winkels.

Hoe de worst gemaakt wordt

  • 1:49
  • Fragment
  • 22 feb 2018, 20:25

Dit is het productieproces van een échte schimmelworst

Bleke nepperds

  • 2:04
  • Fragment
  • 22 feb 2018, 20:25

De keuringsdienst deed onderzoek naar of er ook nép schimmel bij de schimmelworst productie gebruikt wordt.

Carpaccio

  • 25:14
  • Aflevering
  • 25 jan 2018, 20:25

Een voorgerecht van rauw en flinterdun gesneden ossenhaas, zo kennen we carpaccio. Nu is het uit Italië overgewaaid naar het Nederlandse supermarktschap.