• Sites

Keuringsdienst van Waarde

Doet aan huishoudjournalistiek. Simpele vragen, verbazingwekkende antwoorden. Fascinerende televisie over de verhalen uit ons boodschappenmandje.

Koffie

  • 25:14
  • Aflevering
  • 21 jun 2018, 21:00

Bijna nergens ter wereld worden per dag meer koppen koffie achterover getikt dan in Nederland. Waar komt het vandaan dat wij Nederlanders zo veel koffie drinken?

Aardappel

  • 24:39
  • Aflevering
  • 14 jun 2018, 21:05

We eten ze gekookt, gebakken of gefrituurd. De aardappel. Wij Nederlanders zijn er dol op. Maar wanneer is Nederland uitgegroeid tot aardappelland. De oer-aardappel blijkt meegenomen uit Peru.

Slavink

  • 24:40
  • Aflevering
  • 7 jun 2018, 21:05

Al jaren te vinden in het 'vlugklaar' schap van de supermarkt. De slavink. Een beetje gehakt gerold in een lapje spek. Maar waar komt die Nederlandse klassieker vandaan en wie gaf hem zijn naam?

De Franse Jager
  • 2:51

De Franse Jager

Op de vogeltjesmarkt
  • 1:27

Op de vogeltjesmarkt

De vink van lekkernij tot huisdier

  • Artikel
  • Gepubliceerd op 15 okt 2018

De blindevink of slavink is geen vogel. Maar daar moet het wél op lijken. Vroeger at men namelijk gewoon vinken.

Het slavink-mysterie

  • Artikel
  • Gepubliceerd op 15 okt 2018

Na 33 jaar werd het slavink-mysterie onthuld in een artikel van het Parool (1985). Wie had dit populaire rolletje vlees nou bedacht?

De Franse Slavink (video)

  • 0:00
  • Web only
  • 7 jun 2018, 21:00

Daan doet in Frankrijk navraag naar de slavink. Hij wil weten of de Fransen dat ook kennen.

Kibbeling

  • 25:25
  • Aflevering
  • 31 mei 2018, 21:00

Ons land ligt aan zee, maar vis eten doen we amper. Het enige dat er wel bij iedereen in gaat is een portie kibbeling. Blokjes vis die eigenlijk maar weinig naar vis smaken.

De Vis Zonder Kop
  • 1:40

De Vis Zonder Kop

De Eerlijke Visboer
  • 1:19

De Eerlijke Visboer

RECEPT: KIBBELING

  • Artikel
  • Gepubliceerd op 15 okt 2018

Zo maak je de originele kibbeling volgens meesterkok Wilco Berends.

Borrelnoot

  • 24:31
  • Aflevering
  • 24 mei 2018, 21:00

Het borrelnootje. Niet alleen als er een fuif is komt ie op tafel. Geen borrel zonder pinda's in een wit, bruin of geel jasje. Maar waar komt dat borrelnootje eigenlijk vandaan?

Zo werden de borrelnootjes gemaakt
  • 2:11

Zo werden de borrelnootjes gemaakt

Het geheim van de borrelnoot
  • 1:39

Het geheim van de borrelnoot

Dacht jij dat de pinda een noot was?

  • Artikel
  • Gepubliceerd op 15 okt 2018

Nederland is de grootste importeur van pinda’s in de wereld. Zo’n 300.000 ton komt er ieder jaar onze havens binnen. Voor pindakaas, maar natuurlijk ook de borrelnoot.

Trostomaat

  • 25:02
  • Aflevering
  • 17 mei 2018, 21:00

Vroeger lagen tomaten los in een kistje bij de groenteboer, nu zitten ze met zijn vijven aan een groen takje vast. Waar komt die trostomaat zo plots vandaan? - Een van de geraadpleegde bronnen voo...

De "Wasserbomben"-affaire
  • 3:43

De "Wasserbomben"-affaire

De geur van een tomaat
  • 1:34

De geur van een tomaat

Zonder de Inca's aten we nu geen pizza met tomatensaus

  • Artikel
  • Gepubliceerd op 15 okt 2018

De eerste tomaat was niet meer dan een zuur geel besje. Ze werden geteeld door de Inca’s in het Andresgebergte zo’n 2500 jaar geleden.