• Sites

Keuringsdienst van Waarde

Doet aan huishoudjournalistiek. Simpele vragen, verbazingwekkende antwoorden. Fascinerende televisie over de verhalen uit ons boodschappenmandje.

Koffie

  • 25:14
  • Aflevering
  • 21 jun 2018, 21:00

Bijna nergens ter wereld worden per dag meer koppen koffie achterover getikt dan in Nederland. Waar komt het vandaan dat wij Nederlanders zo veel koffie drinken?

Aardappel

  • 24:39
  • Aflevering
  • 14 jun 2018, 21:05

We eten ze gekookt, gebakken of gefrituurd. De aardappel. Wij Nederlanders zijn er dol op. Maar wanneer is Nederland uitgegroeid tot aardappelland. De oer-aardappel blijkt meegenomen uit Peru.

Slavink

  • 24:40
  • Aflevering
  • 7 jun 2018, 21:05

Al jaren te vinden in het 'vlugklaar' schap van de supermarkt. De slavink. Een beetje gehakt gerold in een lapje spek. Maar waar komt die Nederlandse klassieker vandaan en wie gaf hem zijn naam?

De Franse Jager
  • 2:51

De Franse Jager

Op de vogeltjesmarkt
  • 1:27

Op de vogeltjesmarkt

De vink van lekkernij tot huisdier

  • Artikel
  • Gepubliceerd op 15 okt 2018

De blindevink of slavink is geen vogel. Maar daar moet het wél op lijken. Vroeger at men namelijk gewoon vinken.

Het slavink-mysterie

  • Artikel
  • Gepubliceerd op 15 okt 2018

Na 33 jaar werd het slavink-mysterie onthuld in een artikel van het Parool (1985). Wie had dit populaire rolletje vlees nou bedacht?

De Franse Jager

  • 2:51
  • Fragment
  • 7 jun 2018, 21:05

Daan praat met een Franse vogeljager over de vinkenjacht, en over hoe het onderdeel is van de Franse cultuur.

Op de vogeltjesmarkt

  • 1:27
  • Fragment
  • 7 jun 2018, 21:05

Marijn struint een vogeltjesmarkt af om te kijken of de vinkenfokkers misschien weten waarom de slavink zo heet.

De Franse Slavink (video)

  • 0:00
  • Web only
  • 7 jun 2018, 21:00

Daan doet in Frankrijk navraag naar de slavink. Hij wil weten of de Fransen dat ook kennen.

Kibbeling

  • 25:25
  • Aflevering
  • 31 mei 2018, 21:00

Ons land ligt aan zee, maar vis eten doen we amper. Het enige dat er wel bij iedereen in gaat is een portie kibbeling. Blokjes vis die eigenlijk maar weinig naar vis smaken.

De Vis Zonder Kop
  • 1:40

De Vis Zonder Kop

De Eerlijke Visboer
  • 1:19

De Eerlijke Visboer

RECEPT: KIBBELING

  • Artikel
  • Gepubliceerd op 15 okt 2018

Zo maak je de originele kibbeling volgens meesterkok Wilco Berends.

De Vis Zonder Kop

  • 1:40
  • Fragment
  • 31 mei 2018, 21:00

Marijn kijkt in Noorwegen mee met de koppensnellers van de kabeljauw, de vis die zonder kop naar Nederland komt.