• Sites

Keuringsdienst van waarde

Kip en ei

In mei leggen alle vogels een ei. Behalve de legkip dan. Die legt het hele jaar door eieren, alsof het eeuwig lente is. Ruim 300 eieren per jaar is de norm voor een beetje moderne kip.

Wat maakt Belgische chocolade Belgisch?

  • Artikel

De Keuringsdienst zocht een tijd geleden uit wat er nou eigenlijk Belgisch is aan Belgische chocolade. In Nederland houden we namelijk van chocolade. Bij ons gaat er per jaar per persoon bijna vijf...

Kauwgom

  • 25:17
  • Aflevering
  • 25 nov 2021, 20:26

Kauwgom. We kauwen er in Nederland zo'n vijf miljoen kilo per jaar van weg. Maar sinds er kauwgom 'zonder plastic' in de schappen ligt, kleeft er een gek smaakje aan de gom.

Pasta carbonara

  • 24:42
  • Aflevering
  • 18 nov 2021, 20:24

Een Italiaanse klassieker die niet meer weg te denken is uit onze keuken: pasta carbonara. Wat maakt carbonara nou carbonara? Weten wij eigenlijk wel wat de echte carbonara is?

Wat voor functie heeft schimmel op kaas?

  • Artikel

Een stuk jonge kaas dat te lang in de koelkast heeft gelegen en waar schimmel op ontstaat eet je vaak niet meer op. Maar waarom kun je andere kazen die juist met schimmel erop verkocht worden wél e...

Kaaskorst

  • 25:24
  • Aflevering
  • 11 nov 2021, 20:25

Tijdens een vakantie in Frankrijk stuitte de Keuringsdienst op iets vreemds. Iets wat wij in Nederland wegsnijden, daar smullen de Fransen juist van: het korstje van de kaas.

Hoe maak je zelf je eigen wijnazijn van je favoriete wijn?

  • Artikel

In de aflevering over wijnazijn zagen we dat het niet te achterhalen is welk soort wijn er precies gebruikt wordt in de wijnazijn die je in de supermarkt aantreft. Maar wist je dat je vrij eenvoudi...

Wijnazijn

  • 25:35
  • Aflevering
  • 4 nov 2021, 20:25

Het heeft een intens zuur karakter, maar salades knappen er van op: wijnazijn. Soms is 'ie rood, soms wit. Maar wat voor rood of wit? Een brandende vraag, maar de etiketten brengen je niet veel verder

Waar kun je als consument op letten bij het kopen van edelstenen?

  • Artikel

Hanco Zwaan is geoloog en gemmoloog -edelsteendeskundige- bij Naturalis Biodiversity Center en hoofd van het Nederlands Edelsteen Laboratorium. Hij onderzoekt dagelijks edelstenen en parels op e...