Keuringsdienst van waarde: Allemaal beestjes

Niet alleen in vijgen en dadels kun je insecten en ander ongedierte tegenkomen. We hebben een paar voorbeelden voor je op een rijtje gezet

Dadels en vijgen bevatten diertjes, dode diertjes. Dat wist je natuurlijk niet toen je lekker aan het peuzelen was, maar dat vertelt de Keuringsdienst je vanavond, bekijk alvast een voorproefje: 

Om nog verder in de stemming te komen hebben we nog drie voorbeelden voor je op een rij gezet. Maar pas op met lezen, straks misschien wel helemaal niets meer te eten:

1. Bladluis in je bier
Net als de meesten van jullie gaat ook de bladluis goed op het bittere smaakje van hop. Sterker nog, je moet echt flink uitpakken met chemicaliën, wil je die beestjes van je hopplant af houden. Daarom kan eigenlijk geen enkele bierproducent 100% garanderen dat jouw biertje (met name bier met een hoog hopgehalte, als India Pale Ale bijvoorbeeld) bladluisvrij is. Schadelijk voor de gezondheid is het gelukkig niet. Proost!

2. Fristi en roze koeken...vol met schildluis
Ken je de Dactylopius coccus? De kans is groot dat je een hoop van deze jongens in je jeugd hebt gegeten. Of jongens, eigenlijk zijn alleen de vrouwtjes van de cochenilleluis die veelvuldig gebruikt wordt voor het kleuren van ons eten. Nadat ze gedroogd en vermalen zijn, geven de restanten een rode kleur af, waarvan wij roze koeken, Fristi en vele andere producten beetje bijkleuren. Staat er E120 tussen de ingrediënten, dan heb je beet.

Dat onderzochten de Kinderen van de Keuringsdienst ook al in 2008:

3. Schaap in je kauwgom
Je leest het goed: er zit schaap in je kauwgom. Geen hele schapen natuurlijk, maar olie dat gewonnen wordt uit de vacht van onze wollige boerderijvrienden. Schapenolie maakt de gom namelijk zacht, waardoor het nét even lekkerder kauwen is. En ook in de cosmetische industrie wordt geregeld schapenolie om diezelfde reden gebruikt. Dagcrèmes smeren dankzij deze olie net even lekkerder weg.

Keuringsdienst van Waarde, elke donderdag, KRO-NCRV ,20.30 uur, NPO 3