Marijnaandetel carousel medium 1497457582

Afleveringen van KvW

Echte eye-openers deze afleveringen van de Keuringsdienst van Waarde

De regisseur van ‘Vleesverlangen’, Marijn Frank, werkt al jaren voor de Keuringdienst van Waarde. En waar de meeste mensen niet écht willen weten hoe vlees geproduceerd wordt, willen ze dat bij de Keuringsdienst van Waarde nu juist wèl. Het programma doet aan ‘huishoudjournalistiek’: Simpele vragen, verbazingwekkende antwoorden. Er zijn veel afleveringen gemaakt over vleesproductie, bijvoorbeeld over hoe de kip aan zijn eind komt, over filet americain die eigenlijk filet àfricain is, over ‘vers’ gehakt dat twee jaar in een koelcel heeft gelegen en over het fenomeen ‘plakvlees’. Kijk als Eye-opener vandaag (nóg) eens naar deze spraakmakende afleveringen!

Kippenslacht

We zijn zot van kip. Maar we willen saté, niemand knuffelt een kip. Ieder jaar worden er in Nederland een half miljard kippen een kopje kleiner gemaakt. Een half miljard! Dagelijks ruim een miljoen! De Keuringsdienst van Waarde vroeg zich af hoe ze het doen en maakte in oktober 2015 deze uitzending. Een bijzonder verhaal over de techniek van het doodmaken. Kijk de aflevering!

Plakvlees
Van een oude koe een nieuwe maken. Bij de slager en in het slachthuis zijn kostelijke stukjes vlees gedoemd te verdwijnen in de gehaktmolen. De snippertjes die van de biefstuk afgesneden worden en de puntjes van de ossenhaas. Gehakt! Maar dat hoeft niet meer. Van de snippertjes kan weer een hele nieuwe koe gemaakt worden. Door ze aan elkaar te plakken. Er is een lijm voor, die uit beestenbloed gemaakt wordt. En met die lijm maakte de Keuringsdienst van Waarde in 2008 van een tartaartje een reusachtige tournedos. Kijk de aflevering!

Rundergehakt en filet africain
Waar komt gehakt vandaan? Op de meeste pakjes vlees in de supermarkt kunnen we lezen waar het dier vandaan komt. Maar op een pakje gehakt staat nooit een land van herkomst. De Keuringsdienst van Waarde maakt in deze uitzending uit 2004 gehakt van alle stigma’s over gehakt en eindigt in Botswana. Want daar komt het vlees voor je gehaktballetje en filet americain vandaan. De betekenis van vers zal na deze aflevering nooit meer hetzelfde zijn. Kijk de aflevering!