25:10
Gezien
1
15-12

Kappers discrimineren! Wist jij dit?

Vrouwen betalen voor een kappersbeurt vaak meer dan mannen. Mag dat eigenlijk wel?

De één heeft een volle bos en bij de ander is het weer wat dunner. De een heeft krullen, de ander weer stijl en dan hebben we het nog niet eens over de kleur. Haar, we vinden het heel belangrijk. Maar wie wat vaker in de spiegel van de kapper kijkt, ziet dat de prijs van het knippen van onze puntjes, enorm kan verschillen! 

De Rekenkamer zoekt het uit
Een nieuwe coupe heb je voor vijftien euro, maar sommigen betalen liever achtentachtig euro voor een nieuw kort kapsel. En dan betalen mannen vaak ook nog minder. Mag dat eigenlijk wel? 

Wat kost het?
Uit een steekproef onder 200 kappers blijkt dat er 123 een hogere prijs rekenen voor dames, dit komt neer op zo'n 61,50%! Soms is dit verschil maar €0,50, maar bij anderen betaal je maar liefst €10 meer. Bij een 'gewone' kapper betaal je als vrouw voor wassen, knippen en föhnen ongeveer 25 euro. Mannen betalen bij dezelfde kapper 20 euro. Denk je als vrouw, ik kan met mijn korte (pittig) kapsel wel door voor het mannentarief, daar gaan de kappertjes helaas niet mee akkoord. Daartegen moet een man met lange lokken bij sommige salons wel een toeslag betalen op het standaardtarief. 

"Mannen kunnen duurder uit zijn, maar vrouwen niet goedkoper."

Wat betekent dat op lange termijn?

Gemiddeld gaat iemand iedere 3 maanden naar de kapper. Als je dit 50 jaar lang met een tarief van 25 euro per knipbeurt kom je op een totaal van €5000. Als man betaal je 5 euro minder en dat bespaart je over 50 jaar, 1000 euro. Ga je liever naar een luxe kapper, dan is dit verschil 18.000 euro. Voor de vergelijking dat is zo'n 36 keer op en neer naar New York. 

Rekenkamer Wat kost een kapper Luxe


De Rekenkamer: elke donderdag om 20:30u bij KRO-NCRV op NPO 3