Kan je de eieren van alle dieren eten?

25:04
Gezien
16
Bij aflevering Witte eieren

Een ei hoort er bij, maar dat hoeft niet per se een kippenei te zijn. In Nederland eten we ook geregeld kwartel-, ganzen- en eendeneieren. Maar hoe zit het met de eieren van andere dieren? Kan je alle eieren van dieren eten?

Vogels
Nederlanders eten per persoon elk jaar bijna 200 eieren. Dat zijn voor het overgrote deel kippeneieren. Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten. Maar de eieren van de kwartel, fazant, kalkoen, emoe en struisvogel staan eveneens geregeld op het menselijke menu. Verder is in Engeland bijvoorbeeld het ei van de meeuw een delicatesse en in vind je in Noord-Afrikaanse landen geregeld parelhoeneieren op de lokale markt.

Struisvogel
Het grootste ei op aarde wordt gelegd door de struisvogel. Een struisvogelei is ongeveer 24 keer zo groot als een kippenei en weegt zo’n 1,4 kilo. Om een ei van dat formaat te bakken heb je een flinke koekenpan nodig. Een Londens restaurant serveert struisvogeleieren en daar doen ze er zo’n 25 minuten over om hem goed te bakken. Voor het koken van een struisvogelei heb je nog meer geduld nodig. De kooktijd kan variëren van 50 minuten voor een zachtgekookt ei tot 1,5 uur voor een hardgekookt ei.

Reptielen en amfibieën
Ook reptielen- en amfibieëneitjes worden gegeten. Volgens herpetoloog Ineke Westerhof is het eten van eieren in landen waar schildpadden voorkomen een groot probleem voor het voorbestaan van sommige soorten. Maar het is in die landen ook een traditie. Volgens Westerhof zal dat voor slangen en hagedissen niet anders zijn. Van Zuidoost –Azië, Australië en Jamaica is het bekend dat mensen er zelfs krokodilleneieren eten. Op Jamaica zijn krokodillen inmiddels met uitsterven bedreigd door het eten van de reptielen en hun eieren.

Giftig
Maar niet alle eieren van reptielen en amfibieën zijn veilig. Van de pijlgifkikker is bekend dat de eieren giftig zijn en ook het kikkerdril van de reuzenpad is gevaarlijk. Dus nee, niet alle eieren zijn eetbaar voor de mens.

Vissen
Visseneitjes kennen we het beste in de vorm van kaviaar of ikura, de leuke oranje bolletjes op je sushi. Kaviaar komt van de steur en ikura komt van de zalm. Maar ook de eitjes van onder andere de kabeljauw, karper, haring, heek, forel en de snotolf worden veel gegeten. Niet alle viseitjes zijn echter veilig voor de mens. De kuit van zowel de Atractosteus spatula (alligator gar in het Engels) als de Scorpaenichthys marmoratus (een ondersoort van de donderpadden) bevat giftige stoffen.

Verboden
Als je nou honger hebt gekregen en er over denkt om een paar lekkere eitjes uit het bos mee te nemen, dat mag niet. Alle wilde dieren, inclusief eieren, zijn beschermd door de wet.

Geschreven door: Maic Oudejans

Volg ons nu ook op Instagram!