Kan iemand die piep in m'n oor uitdoen?

Het UMCG start een onderzoek om te kijken waar tinnitus vandaan komt. Het is namelijk nogal ingewikkeld.

Heb je wel eens zo'n piep in je oren na het stappen of een concert? Dat zijn dus eerste tekenen van gehoorschade. Waarschijnlijk valt het meestal wel mee en ben je die piep de volgende dag alweer kwijt. Dat komt omdat het oor zichzelf herstelt maar er zit natuurlijk ook een grens aan dat herstellen. Er kan een punt komen dat de piep voor altijd blijft: gefeliciteerd, je hebt oorsuizen. Je hoort nu tot de 10 tot 15 procent van de Nederlanders die hier ook last van hebben.

Het UMCG (afkorting voor het Universitair Medisch Centrum in Groningen) gaat nu een groot onderzoek doen naar oorsuizen, oftewel tinnitus. Zou tijd worden ook want alleen in Nederland zijn er al miljoenen Nederlanders die hier last van hebben. 

Mensen die tinnitus hebben horen niet alleen maar een piep, het kan bijvoorbeeld ook een sis zijn, een zoem of een bromtoon. Check ff het onderstaande filmpje als je wilt weten hoe dat klinkt.


Het onderzoek duurt vier jaar en richt zich in de eerste instantie niet op het genezen van tinnitus. "We hopen vooral te ontdekken hoe het komt dat mensen last krijgen van oorsuizen", vertelt Pim van Dijk. Pim is audioloog bij het UMCG en coördinator van dit onderzoek.

Dat ze in de eerste vier jaar alleen maar richten op het achterhalen van de oorzaak komt omdat tinnitus heel lastig is. "Dat komt omdat je te maken hebt met twee heel ingewikkelde organen", legt Pim uit. "Je hersenen en je oren."

"Zoals het nu lijkt komt tinnitus doordat je hersenen gehoorverlies van je trilhaartjes zelf gaan compenseren." Hij vergelijkt het een beetje met fantoompijn. "Dan kun je ook pijn hebben in lichaamsdelen die er niet meer zijn." Daarom heeft het bijvoorbeeld ook geen zin om een gehoorzenuw door te snijden als je erg last hebt van tinnitus. "Dan heb je ineens maximaal gehoorverlies wat je hersenen gaan compenseren."

(Hierboven zie je dus die ongelofelijk kleine haarcellen die ervoor zorgen dat jij kan horen.)

Zomaar even het mes in je oor zetten om die te opereren gaat helaas ook niet legt Pim uit. "Het gehoor is een minuscuul orgaantje ter grootte van een erwt waarin weer 20.000 haarcellen zitten." 

Dus gaat het onderzoeksteam van het UMCG nu in kaart brengen wat er zich allemaal in de hersenen afspeelt. Door met MRI-scans metingen in de hersenen te doen gaat het team op zoek naar specifieke patronen die ze eventueel met medicijnen kunnen aanpakken. "Maar", zegt Pim, "we richten ons niet alleen op medicijnen maar ook op bijvoorbeeld gehoorapparaten die tinnitus kunnen verminderen. We houden het nog heel breed.

Het probleem

Zo'n 170.000 mensen hebben echt problemen door hun tinnitus. Die is dan zo luid dat ze zich bijvoorbeeld niet kunnen concentreren of moeilijk kunnen slapen. 3FM sprak vorig jaar met Jort uit Nijmegen die in 2010 gehoorschade opliep tijdens Lowlands. Hij was altijd al gevoelig voor piepjes, ruisjes en suisjes maar die gingen normaal altijd vanzelf weer over. Totdat hij naar Lowlands ging. Het geluid in z'n oren ging niet meer over.

What to do?

Jezelf beschermen met oordopjes natuurlijk! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar prop die dingen nou maar gewoon in je oren! Koop niet van die cheapass gele dingen, die verprutsen de muziek. Al vanaf twee tientjes kan je goede bescherming kopen. Ga je nou vaak naar concerten of festivals? Dan kan je ook overwegen om op maat gemaakte dopjes te kopen. Die zijn wel wat duurder maar het comfort in je oren is een stuk hoger.

Toekomst

Misschien is tinnitus in de toekomst wel te genezen met stamceltherapie. "Als je daarmee het gehoorverlies kan oplossen ben je al een heel eind", denkt Pim van Dijk. "Maar zelfs als je het voor elkaar krijgt om de haarcellen te genezen moeten die nog weer contact kunnen maken met de gehoorzenuw. Het gaat misschien ooit wel lukken, maar ik denk dat onze therapie eerder beschikbaar is."

Toch is er al een Nederlands bedrijf bezig om een middel te ontwikkelen dat je haarcellen laat teruggroeien. Het bedrijf heeft een aantal stofjes ontdekt dat de stamcellen in het oor een zetje kan geven waardoor ze zich gaan herstellen. Je krijgt dan een paar injecties in je oor en voila, het zou weer gefixt moeten zijn. Helaas is het nog niet zo ver, er moet eerst nog meer onderzoek worden gedaan. In 2018 moet het onderzoek afgerond zijn. Tot die tijd moet je dus extra zuinig op je oren zijn!