Kaf van het (vol)koren scheiden

24:39
Gezien
58
Bij aflevering Volkoren

Eet je volkoren, dan eet je gezond. Of dit altijd het geval is, is maar de vraag. Producten worden vaak in een volkoren jasje gestopt, terwijl de kans bestaat dat je niet eens volkoren eet.

De Keuringsdienst van Waarde spreekt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en overgewicht aan de VU.

“Volkoren is volgens mij echt een marketingterm,” laat Seidell weten. “Het is maar een verkooptrucje, omdat soms maar de helft uit volkoren bestaat of minder.” Het Voedingscentrum adviseert vooral volkoren te eten, want in volkoren zitten veel vezels. De aanbeveling is om 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Als er volkoren op een broodverpakking staat, dan weet je zeker dat het brood gemaakt is van volkorenmeel. Deze definitie is vastgelegd in het Warenbesluit Meel en brood. Alle goede voedingsstoffen van de graankorrel zitten er nog in verwerkt. Voor andere producten bestaat deze wetgeving niet.

Veel crackers, knäckebröd, beschuit of koekjes hebben een volkoren variant. “Je geeft heel veel ongezonde producten een gezondheidsimago.” Vaak bestaat het product maar voor een deel uit volkorenmeel. In sommige gevallen is er helemaal geen volkorenmeel gebruikt. In veel gevallen zou zo’n product volgens de Warenwet het stempel ‘bruin’ krijgen. Het woord volkoren op de voorkant van een verpakking zegt uiteindelijk weinig over de inhoud. Als je bijvoorbeeld één koekje volkoren San Francisco van Verkade eet, krijg je maar 0,5g voedingsvezel binnen. Een Cracotte volkoren cracker van LU is goed voor 0,6 gram vezel. Eet je 40 van zulke crackers, dan kom je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels.

Zijn de volgende producten een volkorenfeit of een volkorenfabel?

Crackers

Volkoren Cracotte van Lu
Volkoren fabel: Er zit 65,8 procent volkorentarwemeel in Lu Cracotte Crackers.

1 cracker bevat 0,6g voedingsvezel. Om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels te komen, zou je 66 crackers moeten eten.

Luchtige volkoren crackers van AH
Volkoren fabel: Er zit slecht 52 procent volkorentarwemeel in deze luchtige volkoren crackers.

1 cracker bevat 1g voedingsvezel. Na 40 crackers heb je genoeg vezels binnen.


Knäckebrod


Wasa volkoren knäckebröd
Volkoren feit: Dit product is 100 procent volkoren. Er is 106 g volkoren rogge gebruikt om 100 g product te bakken.

1 knäckebröd zorgt voor 2,6g voedingsvezel. Door het eten van 15 knäckebröd, heb je uiteindelijk veertig voedingsvezels binnen.

Bolletje volkoren knäckebröd
Volkoren fabel: Er is voornamelijk tarwemeel toegevoegd, waarvan 54 procent volkoren is. Tarwemeel is een combinatie van volkorentarwemeel en tarwebloem. De kiem is hierbij verwijderd en alleen de buitenste laag van de graankorrel blijft over. De zemelen zijn dus nog wel behouden. Het is dus geen volkorenmeel meer. Uiteindelijk bestaat dit product uit maar 4 procent volkorenroggemeel.

1 knäckebröd bevat 1,5g voedingsvezel. Met ongeveer 26 knäckebröd kom je aan de dagelijkse vezelaanbeveling.

Beschuit


AH Volkoren beschuit
Volkoren fabel: Deze beschuiten bestaan voor 78 procent uit volkorentarwemeel.

1 beschuitje bevat 1,2g voedingsvezel. Om genoeg vezels binnen te krijgen, zou je 33 beschuitjes moeten etenBolletje volkoren beschuit
Volkoren fabel: Bolletje volkoren beschuitjes bestaan uit alleen maar tarwemeel. Hiervan is wel 80 procent volkoren.

1 beschuitje zorgt voor 1,2 voedingsvezel. Net zoals de Albert Heijn beschuiten, heb je na 33 stuks genoeg vezels binnen.


Biscuit


AH Volkoren biscuit
Volkoren fabel: Ook in deze biscuit is alleen maar tarwemeel toegevoegd. Hiervan is 71 procent volkoren. De hele graankorrel bevindt zich dus niet meer in dit product.

1 koekje zorgt voor 0,7 voedingsvezel. Om elke dag genoeg vezels tot je te nemen, moet je in het geval van deze volkoren biscuits er 61 eten.


Volkoren San Francisco koekjes van Verkade
Volkoren fabel: Dit product bevat maar een heel klein percentage volkoren. Deze koekjes bestaan voor 61 procent uit tarwebloem. Om het wel als volkoren te bestempelen, is er 9 procent zemel en 1 procent kiem toegevoegd.

1 koekje bevat 0,5g voedingsvezel. Na het eten van 83 koekjes, heb je de aanbevolen hoeveelheid vezels binnen.

Ontbijtkoek


Peijnenburg volkoren ontbijtkoek
Volkoren fabel: De Peijnenburg ontbijtkoek bestaat voor 22 procent uit roggevolkorenmeel.

1 plak ontbijtkoet bevat ongeveer 1,4g voedingsvezel. Eet je rond de 30 plakken ontbijtkoek, dan zit je goed qua voedingsvezels.

AH volkoren ontbijtkoek
Volkoren fabel: Deze ontbijtkoek bevat minder dan een vijfde volkorenroggemeel, namelijk 17% procent.

1 plak ontbijtkoek zorgt voor 1.1g voedingsvezel. Om de aanbevolen hoeveelheid vezels binnen te krijgen, moet je hier 35 plakken van nemen.