Jouw stem van A tot Zetel

Wat gebeurt er met je stem als je op 15 maart voor een partij kiest?

15 maart mag je weer naar de stembus om je favoriete partij aan een zetel of meer te helpen. Je kan op die dag tot 21.00 uur 's avonds je stem uitbrengen in een van de vele kieslokalen door heel Nederland.

Maar wat gebeurt er daarna? Er mag deze verkiezingen niet meer gestemd worden met een stemcomputer, er mag geen ondersteunende verkiezingssoftware gebruikt worden, alles moet weer ouderwets met de hand:


Om het stemmen tellen wat makkelijker te maken, mag er wel gebruikt worden gemaakt van 'telhulpmiddelen'. Dat zijn bijvoorbeeld spreadsheets of een rekenmachine. Maar daar hangt nog wel een belangrijke voorwaarde aan: de gebruikte computer mag niet op het internet aangesloten zijn.

Pas zes dagen na de verkiezingen, op 21 maart, maakt de Kiesraad de officiële verkiezingsuitslag bekend. Maar wij willen natuurlijk veel eerder al weten wie er gewonnen heeft. Daarom sturen alle gemeenten in Nederland op 15 maart 's avonds hun eerste uitslagen al op naar het ANP. Die telt alles bij elkaar op en publiceert de eerste verkiezingsuitslag.

Lees het hele verhaal bij NOS op 3.

Je kan deze verkiezingen uit 28 verschillende partijen kiezen. Wij hebben alle nieuwkomers voor je op een rijtje gezet: