Jointje roken voor de jacht

40:33
Gezien
5
Bij aflevering Hadza in Tanzania

Een peil en boog en een huid voor op de grond.

Dat is niet veel. En dat klopt. Maar dat is het enige wat de Hadzabe in Tanzania nodig hebben. Zij zijn namelijk jagers-verzamelaars en leven zoals wij dat duizenden jaren geleden deden. Hun huis, lees hut, bouwen ze elke keer opnieuw. De huiden, pijl en boog zijn de enige spullen die ze meeverhuizen.

Bedreigd
Als er niet genoeg eten is verhuizen de Hadzabe. Maar verhuizen wordt steeds lastiger gezien de landbouw steeds meer grond inneemt. Daarnaast zijn er veel buitenlandse investeerders die gigantisch veel land opkopen voor toerisme en jacht. In de afgelopen vijftig jaar zijn de Hadzabe 90% van hun land verloren. En de verwachting is dat binnen tien tot twintig jaar niemand meer op deze manier leeft. 

Discriminatie
Doordat er zoveel van hun grond wordt gestolen of verkocht door de overheid worden de Hadzabe verdreven van hun eigen land. Daarnaast zijn ze ook steeds vaker slachtoffer van discriminatie. Ondanks dat Tanzania al duizenden jaren hun thuis is worden zij de laatste jaren behandeld als uitschot. De samenleving ziet ze als minder waardig. 

Filemon 4 GOED

Hygiëne
Waar wij een godsvermogen uitgeven aan exclusieve geuren. Doen ze het bij de Hadzabe ietsjes anders. De mannen reinigen zich in een ondiep gat in de grond. Een modderpoel dus. Ze scrubben hun huid en wassen zichzelf hierin. De vrouwen wassen zich zo min mogelijk. Want hoe langer ze zich niet wast, hoe aantrekkelijker de mannen haar vinden. Nou ja, dat scheelt in ieder geval in de waterkosten. 

Woestijnroos
In de aflevering zie je dat de Hadzabe gif gebruiken om te jagen. Maar dat gaat niet geheel zonder risico, dit gif uit de woestijnroos is namelijk ook dodelijk voor mensen. Om te zorgen dat ze het vlees wel kunnen eten snijden ze gewoon het stukje vlees weg waar de pijl het lichaam heeft geraakt. Best wel een spannend hapje dus.

Speelgoed
De jonge Hadzabe beginnen al vroeg met jagen. Veel speelgoed hebben ze niet. Dus daarom beginnen ze al lekker vroeg met het oefenen met een pijl en boog. En nee, geen plastic versie, maar gewoon meteen de real deal. 

Wiet
Niet alleen in Nederland wordt er behoorlijk wat wiet gerookt. Ook de Hadzabe kunnen er wat van. Ze verbouwen het alleen niet zelf, maar ruilen het voor honing met de Datogas, een groep die vee houdt, en bijen dus, blijkbaar. De Hadzabe roken hun jointje graag voor de jacht. Ik zie je denken. Beetje vreemd toch? Maar blijkbaar zweren de jagers hierbij. 

Interessant om te weten:

  • De kliktaal die de Hadza spreken is uniek en dus aan geen andere taal verwant. 
  • Er zijn nog maar zo'n 1.300 Hadza over.
  • De Hadza’s hebben het oudste DNA dat ooit getest is bij mensen.
  • De Hadzabe verbouwen geen groenen, houden geen dieren en bewaren geen voedsel 
  • Verder zijn er geen wetten en is er geen geld
  • Vrouwen en mannen hebben andere taken, maar hebben wel gelijke rechten.

Nog meer interessants:

Mongoolse Nomaden moeten kilometers rijden om te douchen. Klik hier!

Bij de Bijagos worden de vrouwen vereerd en gevreesd. Meer weten? Klik hier.

De Yanomami leven met tweehonderd man in één huis! Daar gaat je privacy. 

En volgende week is Filemon in Pappoea-Nieuw-Guinea bij de Trobrianders!


Kijk de afleveringen van Filemon Buiten Westen hier terug!