JijVandaag over terrorisme op school

Uit onderzoek van HUMAN blijkt dat er in de schoolklassen van Nederland te weinig wordt gesproken over terrorisme. Werk aan de winkel dus.

Waar komt terrorisme vandaan? Hoe moeten we met die dreiging omgaan? Het zijn vragen die jongeren bezighouden, maar op school wordt er nauwelijks over gepraat. Dit en nog veel meer blijkt uit onderzoek van JijVandaag, het jongerenpanel van EenVandaag

Struin met ons mee door de cijfers (klik voor groter).

Infographics-1

Wat valt ons op?

Praten over Terrorisme? heette het onderzoek van omroep HUMAN, waarin een aantal vragen zijn beantwoord door 1167 jongeren van het JijVandaag-panel. Zo is onderzocht of jongeren zich op dit moment veilig voelen in Nederland en of ze het komende jaar een aanslag in Nederland verwachten. Tegenstrijdig genoeg voelt 89% zich redelijk tot zeer veilig, terwijl 50% een aanslag in Nederland verwacht. Zouden ze ervan uitgaan dat een aanslag iemand anders treft dan henzelf?

'Extra les over terrorisme is wenselijk'
De onderzoekers wilden ook weten hoe en op welke manier op school wordt gepraat als een terroristische aanslag heeft plaatsgevonden. Maar liefst 59% van de ondervraagde middelbare scholieren was het oneens met de stelling: ‘Bij mij op school wordt goed uitgelegd wat de achtergrond van een aanslag is (dus door wie/ welke groep hij is gepleegd is en waarom).’ Vier van de tien jongeren vinden dan ook dat op school extra les moet worden gegeven over terrorisme.

Wanneer zes van de tien jongeren aangeven dat op hun middelbare school niet goed wordt uitgelegd waarom en door wie terroristische aanslagen worden gepleegd, dan weet je dat er werk aan de winkel is voor scholen, het ministerie van OCW en de samenleving.

JijVandaag-panel
Het JijVandaag-panel bestaat uit 5300 jongeren tussen 12 en 24 jaar. Zij geven wekelijks hun mening over de actualiteit. Vlogger Tim brengt de uitslagen, roept nieuwe vragen op en gaat in gesprek met panelleden in zijn tweewekelijkse video’s. 
De onderzoeken van het JijVandaag-panel zijn representatief als er gekeken wordt naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en spreiding over het land. Meedoen met het panel? Geef je dan hier op!