Jij hebt óók een stem

Als alle jongeren zouden gaan stemmen, kunnen ze 13 zetels in de Tweede Kamer vullen.

Met zo'n grote jongerenstem is het best wel gek dat we vooral oudere lijsttrekkers op televisie zien. Daarom zetten we drie dingen op een rij die jou gaan helpen om te kiezen.

NOS op 3: Tijdens dit debat stel JIJ de vragen

Leuk, al die debatten op televisie, maar wel een beetje eenrichtingsverkeer. NOS op 3 pakt het anders aan, want op 8 maart kan je vanaf 12.00 uur zélf de vragen bedenken voor kandidaat-Kamerleden tijdens een Facebook Live-debat.

De zes jongste kandidaten van VVD, CDA, GroenLinks, D66, SP en PvdA gaan met elkaar in discussie over de topics die jongeren belangrijk vinden: werk, onderwijs, klimaat en hoe we met elkaar omgaan in Nederland. Kamerleden worden dan wel steeds jonger, maar toch was het op de kandidatenlijsten nog wel even speuren naar de echt jonge kandidaten. Maar we hebben ze gevonden. We hebben de PVV ook gevraagd, maar die partij ging niet op onze uitnodiging in.

FunX: jongeren in debat met lijsttrekkers

Op dezelfde dag organiseert FunX op de radio en npo3.nl een debat tussen lijsttrekkers en jongeren. Zowel de PvdA (Lodewijk Asscher), D66 (Vera Bergkamp), GroenLinks (Jesse Klaver) als DENK (Tunahan Kuzu) gaan het gesprek aan met kritische stadsjongeren. 

Je denkt misschien dat je niet zoveel met de politiek te maken hebt. Maar struggle je bijvoorbeeld met het vinden van een betaalbare woning, het leenstelsel en/of een minimum jeugdloon? Of ben je vaak het slachtoffer van etnisch profileren? Dan hebben alle besluiten, die in de politieke hoofdstad Den Haag worden genomen, wel degelijk effect op jou. Dit soort thema's en meer staan centraal tijdens FunX Verkiezingsdebat. 

De Stembus: #ikneemvrij om te stemmen

Tim Hofman gaat met De Stembus het land door om politici aan jongeren voor te stellen. Want stemmen is veel te belangrijk om over te slaan. De komende weken houden Tim en z'n team je ook op de hoogte van wat er allemaal gebeurt in politiek-land. Want behalve dát je gaat stemmen is, het misschien nog wel belangrijker dat je weet wát je gaat stemmen. En daar gaan ze proberen een handje bij te helpen.