08-05

#jesuisdepri: Aftertalk #3 over suïcide

Tess praat met ervaringsdeskundige Elwin en hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof over de diepste dieptepunten van een depressie.

Praat erover

In deze aflevering werd gesproken over dieptepunten. Dat het zo slecht met je gaat dat je geen uitweg meer ziet. Hoe kun je daar uit komen? Hoe kun je die suïcidale gedachten aan de kant zetten? De belangrijkste les is: praat met iemand over jouw depressie, hoe moeilijk dat ook is. Elwin weet daar alles van: “Ik deelde het niet met mensen, waardoor er geen zicht was op wat er in mijn hoofd speelde. Als je ook maar één persoon kan vinden die bereid is om hier naar te luisteren en tijd voor je wil maken en bij wie jij je veilig genoeg voelt, dan kan dat al een hoop verschil maken.”  Ad Kerkhof voegt daar nog aan toe: "Praat voordat je gaat!" Weet je niet bij wie je terecht kan? Bedenk dan dat de hulpverleners van 113 dag en nacht paraat staan om je te helpen.

Tweets

Tijdens de aftertalk kregen we weer een heleboel goede vragen en reacties binnen, maar ook op Twitter kwamen er hele mooie tweets, zoals deze van Jolanda die huilend naar #Jesuisdepri heeft gekeken: 


Fred neemt het advies van Ad Kerkhof en Elwin serieus en zoekt iemand om erover te praten. Wie helpt Fred? 


En Henk hoopt als leraar zijn steentje bij te kunnen dragen:


Hulp nodig?

Heb je zelfmoordgedachten en heb je nú hulp nodig? Bel of chat met één van de deskundige vrijwilligers van 113 zelfmoordpreventie. Ga naar www.113.nl of bel 0900-0113.