Reizigers

'Weet dat ik op mijn top was' | Break Free

37:19
Gezien
7
Bij aflevering Jessica Wilford, Nepal

Jessica had één droom: arme kinderen in de wereld helpen. Met Artsen zonder Grenzen kwam deze droom uit. Tot die ene vlucht...

"WEET DAT IK OP MIJN TOP WAS." - JESSICA (1982-2015)

Nee dit wordt géén somber verhaal. Want deze helden hadden allemaal het lef op avontuur te gaan. En alles uit het leven te halen. Dus is het ook het leven dat we gaan vieren in deze nieuwe reeks van Break Free.

Jessica Wilford  
Geboren 30 oktober 1982 in Eindhoven
Gezin moeder Sarah, zus Louise, tweelingbroers Leo en Paul
Opleiding gymnasium, geneeskunde in Maastricht, tropengeneeskunde aan Tropeninstituut Amsterdam
Passies dansen!
Droom arme kinderen in de wereld helpen
Hoogtepunt al haar reizen, ze heeft veel van de wereld gezien

Break Free Jessica 3

Break Free: Jessica Wilford
Als kind weet Jessica Wilford al dat ze voor Artsen zonder Grenzen wil werken. Een droom die uitkomt. Ze helpt veel mensen, super dankbaar werk natuurlijk. Maar al dat reizen maakt haar ook onrustig. Haar familie en vrienden missen haar. Maar zelf wil ze niets liever dan dit werk blijven doen.

Break Free Jessica 2

Een onrustige jeugd
Jessica wordt geboren op 30 oktober 1982 in Eindhoven. Ze heeft twee broertjes, de tweeling Leo en Paul, en een zusje, Louise. Ze heeft geen onbezorgde jeugd. Haar vader is alcoholist en haar moeder krijgt een pittige bacteriële infectie waardoor ze verlammingsverschijnselen krijgt.

Break Free Jessica 4

De wijde wereld in
Wanneer haar vader overlijdt neemt ze de achternaam van haar moeder aan. Kort daarna pakt ze haar spullen. Ze slaat haar Brabantse deuren achter zich dicht en trekt de wijde wereld in. Jessica voelt zich met haar nomade bestaan direct als een vis in het wereldwijde water.

Break Free Jessica 7

Artsen zonder Grenzen
Na haar studie geneeskunde start Jessica als tropenarts voor Artsen zonder Grenzen. En ze verliest haar hart aan Afrika. Waar ze in Nederland als arts moeilijk keuzes kon maken, voelt ze hier meteen wat goed is

Break Free Jessica 5

De twijfel slaat toe
Toch blijft ook het thuisfront trekken. "Het was altijd zo dubbel. Je merkte dat ze daar zo gelukkig was. Zodra ze in Nederland was was ze haar volgende plannen al aan het vertellen." En terwijl ze hiermee worstelt, wordt Nepal getroffen door een zware aardbeving. Jessica zet haar twijfels on hold. Eerst gaat ze noodhulp bieden.

Break Free Jessica 6

Jessica's laatste missie
Ondanks dat haar moeder twijfels voelde was Jessica zelf meteen weer in haar element. "Mam, als ik te pletter doodvlieg tegen een berg, dan weet je dat ik op mijn top was." Op 2 juni 2015 eindigt de missie in Nepal met een afscheidsfeest. Maar voor het zover is gaat Jessica nog even op en neer per helikopter om een klein meisje terug te brengen. En op die terugvlucht gaat het fout…

Jessica's favoriete muziek


Lees ook: "Fall down seven times, stand up eight" | Nina Hoogers
Lees ook: 
"Voor je het weet is het voorbij" | Wendy Doesburg
Lees ook: "Niels leefde een jongensdroom" | Niels van der Ploeg
Lees ook: "Keihard werken, maximaal ontspannen" | Lucas Westenberg