Je sökken stöppen is höt in Zweden

Kapotte sokken? Even snel naar de H&M of HEMA om een paar nieuwe te scoren. Of toch niet? In Zweden is repareren tegenwoordig goedkoper.

Kapotte kleren zijn meestal een goede reden om even je nieuwe outfit te scoren. Kapotte laptop? Zelfde idee. Van die wegwerpcultuur willen ze in Zweden af. Daarom hebben ze daar een wet geïntroduceerd die het repareren van je kleding of spullen goedkoper maakt. 

Hergebruiken

Normaal betalen de Zweden 25 btw over alles wat ze kopen. Nog best wat meer dan wij in Nederland betalen, 21 procent. Maar vanaf nu betalen de Zweden voor reparaties nog maar de helft, 12 procent. Ah da's lekker zou je zeggen. Maar in Nederland zijn we nog eens de helft goedkoper uit, hier betaal je voor het laten maken van je jeans slechts 6 procent btw.

Interessanter wordt het in Zweden als je wasmachine kapot gaat. Je krijgt dan de helft van de uurkosten van de reparateur terug van de belastingdienst. Even een voorbeeldje: je wasmachine gaat stuk en het loon van de reparateur kost je 80 euro. Dan krijg je dus 40 euro van de belastingdienst terug. Tja, zulke voordeeltjes hebben we hier in Nederland dan weer niet.

Check hier 't hele artikel van NOS op 3.

Afval

In Zweden zijn ze zo goed in recyclen dat ze zelfs afval importeren om het land warm te houden. In Nederland doen we ook leuk mee met recyclen. Ken je die kledingbakken waar je je oude kleding in kan gooien? De Buitendienst ging op zoek wat daar nou eigenlijk mee gebeurt.

Bij FunX spraken ze met Sanne die het project Switch4Sport heeft bedacht. Een kliko niet voor afval, maar voor je oude sportkleren zodat anderen deze weer kunnen gebruiken. 

Luister het fragment van FunX hier terug.