Je kan nóg meer met gin

24:50
Gezien
23
Bij aflevering Keuringsdienst van Waarde

Je kan er niet meer omheen, de gin-tonic, maar gin is op nog veel meer manieren in een cocktail te verwerken. En die mogen óók wel eens aandacht krijgen.

De gin-tonic bestaat al meer dan tweehonderd jaar: het werd volgens de verhalen uitgevonden op de Engelse koloniën begin 1800. Er was een drankje –een tonic– dat gebruikt werd tegen malaria, al smaakte dit nog erg bitter. Het werd gemengd met het populaire Engelse arbeidersdrankje ‘gin’ om het beter te drinken te maken. De eerste gin-tonic was dus goed voor de gezondheid.

Sinds die tijd is de gin-tonic uitgegroeid tot een klassieker, maar gin kan meer. Hier zijn 5 recepten voor gin-cocktails die je misschien nog niet kent. Ze staan allemaal op de officiële shortlist van de Internationale Bartender Association (IBA). Met deze cocktails mag je dus (als je écht goed bent) aan het wereldkampioenschap cocktail maken mee doen.

1) De Negroni

Deze klassieke Italiaanse cocktail is bitter en niet voor iedereen, maar makkelijk om te maken. 

3 cl gin
3 cl Campari
3cl zoete rode Vermouth

Meng de ingrediënten en schenk ze op ijs in een laag glas. Garneer het drankje met een sinaasappelschijfje.

800px-Negroni served in Vancouver BC

2) De Franse 75 (Soixante Quinze)

Dit van origine Franse drankje werd uitgevonden om en nabij de eerste wereldoorlog. Het heet de Soixante Quinze omdat de ‘kick’ er van vergeleken werd met beschoten worden door een Frans 75mm veld-kanon. 

3 cl gin
1,5 cl citroensap
suiker-siroop naar smaak
6 cl Champagne


Meng de gin, citroensap en siroop in een shaker. Schenk in een champagneglas en schenk de champagne erbij.

800px-French 75

3) De Bramble

Speciaal ontworpen in de jaren 80 in Londen om te doen denken aan de Engelse plattelandsvakanties en het bramen plukken dat er ‘bij hoort’. 

4 cl gin
1 cl suiker-siroop
1,5 cl citroensap
1,5 cl bramenlikeur


Meng de gin, siroop en het citroensap in een laag glas met ‘crushed ice. Giet de bramenlikeur er daarna overheen. Garneer met rood fruit en een citroenschijfje.

bramble

4) De Paradise

Zoete, exotisch en ontworpen in het Hollywood van de jaren dertig. Daar hoort ook ster-waardig glas bij.

3,5 cl gin
2 cl abrikozen brandy
1,5 cl sinaasappelsap

Mix alle ingrediënten in een shaker met ijs. Schenk de drank dan, zónder het ijs, in een ingevroren cocktailglas.

600px-Paradise cocktail

5) De Dry Martini

Deze klassieke cocktail ken je vast van de James Bond films, maar heb je het ook wel eens gedronken? 

6 cl gin
1 cl droge vermouth

Mix de twee dranken in een glas met ijs, schenk dan over – zonder het ijs – in een ingevroren martiniglas. Garneer met een olijf op een stokje.



Geen alcohol < 18 jaar

Geschreven door: Cilia Hulspas