Jahkini spreekt namens jou in de VN

De 18-jarige Amsterdamse is gisteren gekozen tot de nieuwe jongerenvertegenwoordiger van Nederland.

"Jongeren zijn niet de toekomst, jongeren zijn het heden." Zo begon Sahar Afzal (20) vorig jaar haar speech tijdens de vergadering van de Verenigde Naties, een internationale organisatie waarin 193 landen beslissen over vrede, voedsel en mensenrechten in de wereld.

Ze was daar als jongerenvertegenwoordiger van Nederland om te vertellen wat jongeren hier bezighoudt. Maar Sahars taak zit er inmiddels op en gisteravond is er een nieuwe jongerenvertegenwoordiger gekozen: de Amsterdamse Jahkini Bisselink van 18 jaar.

Jahkini haalde genoeg stemmen van het publiek en maakte met haar speech indruk op de jury, zelfs nadat ze een deel van haar tekst vergat. "Ik besef het zelf nog niet helemaal, het ging allemaal heel snel."


Maar wat houdt het precies in, jongerenvertegenwoordiger? "Ik ga de mening van jongeren overbrengen naar de politiek. Niet alleen in de Nederlandse, maar dus ook wereldwijd, bij de VN." Ze zal de komende tijd dan ook veel in gesprek gaan met jongeren over thema's als vrede en veiligheid en gelijke kansen. Dit gaat ze bijvoorbeeld doen tijdens gastlessen op scholen. 

Een belangrijk onderwerp daarbij is voor Jahkini diversiteit. "Mijn moeder komt uit Groessen, echt het platteland dus, en mijn vader is Guyanees. En ik woon in Amsterdam. Ik kom dus met allerlei verschillende groepen, culturen en religies in aanraking. Maar die diversiteit die ik tegenkom, zie ik niet terug in de politiek, kijk maar naar het nieuwe kabinet." 


Maar diversiteit gaat volgens Jahkini veel verder dan alleen afkomst of etniciteit. "Het gaat ook bijvoorbeeld ook om het aantal jongeren. Ik las dat meer dan de helft van de wereldbevolking onder de 30 is, maar de gemiddelde leeftijd van een politicus wereldwijd is 53," zegt Jahkini. Ze vindt het dan ook niet gek dat veel van haar vrienden bij de vorige verkiezingen niet gingen stemmen. "Ze voelen zich niet gepresenteerd."

Dat geluid hoopt Jahkini over te kunnen brengen in de politiek. Wellicht dat haar studie pedagogische wetenschappen daarbij van pas komt. "Ik leer nadenken over wat kinderen en jongeren willen. Dat is misschien wel iets wat ik kan gebruiken."

Begin volgend jaar komt Jahkini met jongerenvertegenwoordigers uit andere landen samen in New York. Daar zal ze spreken tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Wat ze gaat zeggen? "Dat hangt er vanaf wat ik meekrijg van andere jongeren. Wat zij nou echt vinden. Ik vertegenwoordig niet mezelf, maar heel Nederland."

Bij 3FM Tussenuur vertelde de oude jongerenvertegenwoordiger Sahar begin dit jaar hoe dat is, op bezoek bij de VN.