21-04
serie

Italiaanse maffia in Gomorra op NPO 3

Rauwe Italiaanse maffia. Zelfs zo rauw dat het misselijkmakend wordt. Gomorra druipt van je scherm.

De Volkskrant noemde de serie 'Hard, rauw en misselijkmakend'. Daar zijn wij dol op! In het kort het verhaal: De clan van Camorra Savastano staat onder leiding van Pietro, de invloedrijkste persoon in Napels en gevreesd en gerespecteerd door iedereen. De serie wordt verteld vanuit het perspectief van Ciro, de 30-jarige rechterhand van Pietro.

Boek, film en serie
In twaalf delen zie je de machtsstrijd die speelt tussen de verschillende bende's en binnen de familie. Om het overzichtelijk te houden is de serie gebaseerd op de gelijknamige film van Matteo Garrone uit 2008, die dan weer is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roberto Saviano.

Saviano schreef dit boek in 2006 en leeft sindsdien 24 uur per dag onder bewaking. Maar echt spijt heeft de journalist niet van zijn boek. In de Volkskrant laat hij optekenen: "Als mens zeg ik dat dit het absoluut niet waard was. Onder bewaking leven, komt neer op het opgeven van je leven. Elke wandeling, elk bezoekje moet tot in detail worden gepland. Je hebt geen privéleven meer. Maar als schrijver kan ik zeggen dat het het absoluut waard is geweest. De woorden en offers van weinigen kunnen de ogen openen van velen en aandacht op zaken vestigen die kunnen worden veranderd.

Seizoen 2 komt er aan!
En dan nog dit: Mocht je nou (net als wij) óók zo goed gaan op Gomorra en niet genoeg hebben aan de 660 minuten van seizoen 1, dan hebben we goed nieuws. De opnames voor seizoen 2 zijn al begonnen!


Gomorra, vanaf donderdag 4 februari, 22.40 uur, VPRO, NPO 3