Is jouw stuk kaas wel echt jong, belegen of oud?

Kaasblokjesvlaggroen carousel medium 1507829771
24:44
Gezien
20585
Bij aflevering Natuurgerijpt

Als je zoekt naar rijptijden van kaas kom je verschillende cijfers tegen. Zijn daar dan geen regels voor? Het antwoord is nee.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit verklaart dat de termen ‘oud’, ‘jong’ en ‘belegen’ niet wettelijk zijn vastgesteld wat betreft periode van rijping. Deze termen hangen meer samen met de eigenschappen van de kaas. Er zijn geen regels, dus kaasverkopers vertrouwen de boeren. Zij kiezen kazen op bijvoorbeeld de beurs op basis van smaak –zoals ook de consument doet.

Een speciaal zuursel of een warmere ruimte kunnen het rijpproces versnellen waardoor een kaas van 50 weken net zo goed een ‘oud’ etiket als een kaas van 60 weken kan hebben. Het is óók niet verplicht om op de verpakking te melden hoe lang een kaas heeft gerijpt, maar als het erop staat moet het wel waar zijn. In grote lijnen zijn dit de rijptijden:

Benaming

Rijpingstijd

Jonge kaas

4 weken

Jong belegen

8–10 weken

Belegen

16–18 weken

Extra belegen

7–8 maanden

Oude kaas

10–12 maanden

Overjarig

12 maanden of meer

Bron: wikipedia.nl