Is Insta slecht voor je?

Alle fitgirls en foodies op Instagram zijn niet best voor je gemoedstoestand blijkt uit onderzoek.

Beetje scrollen in je Insta-timeline is misschien helemaal niet zo goed voor je. Britse onderzoekers zeggen dat Instgram van alle social media het meest negatieve effect op jongeren heeft. Dat komt volgens hen doordat je allemaal foto's van toffe feestjes ziet terwijl je zelf op de bank hangt. Of al die perfecte gerechten die jij nooit zo mooi voor elkaar krijgt. Of er net zo wil uitzien als die ene fitgirl, wat nooit lukt. 

#revolutioncambridge #revs #terrace #goodvibes #party #revsbar

Een bericht gedeeld door Max Booth (@maxjbooth) op


Al die positieve foto's zorgen voor twijfels bij jongeren. Volgens mediapsycholoog Mischa Coster is dit voor jongeren soms heftig. "Ze vergelijken de perfecte plaatjes met hun eigen leven en twijfelen dan of ze het zelf allemaal wel goed genoeg doen."

Effe een quizje van de onderzoekers om te zien hoeveel jij van social media weet. 


"Het Britse onderzoek vroeg jongeren tussen de 14 en 24 jaar naar de impact van vijf verschillende social media: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube en Snapchat. De vragen in de enquête gingen vooral over gevoelens van angst, eenzaamheid en depressie. 

Insta kwam er het slechtste uit, YouTube het best. En da's logisch volgens Mischa Coster: "Vloggers op YouTube zijn veel authentieker. Ze laten ook de momenten zien waarop het niet zo goed gaat. Enzo Knol bijvoorbeeld als hij een ongeluk heeft gehad."

45531310 l

Soms komen er ook minder leuke dingen voorbij. Bijvoorbeeld als mensen depressief zijn of het leven even niet meer zien zitten. Daarvoor introduceerde Insta eind 2016 al een functie, je kan als gebruiker dan melden dat je je zorgen maakt over iemand. 

Degene die het bericht plaatst krijgt dan vervolgens een berichtje van Insta: "Iemand zag je post en denkt dat je misschien door een moeilijke tijd gaat. Als je hulp nodig hebt willen we je graag helpen", daarbij wordt naar verschillende hulplijnen verwezen.