Is een ei onmisbaar?

Bij serie Broodje Gezond

‘Een ei hoort erbij’ was jarenlang het credo. Maar is dat nog steeds zo?

Het dagelijkse eitje is niet meer zo van zelfsprekend als vroeger. Dit komt doordat steeds meer mensen bezig zijn met dierenwelzijn en het milieu. Maar ook het fipronil eierschandaal heeft hieraan bijgedragen.

Veganisten
Nederlanders stappen dan ook steeds vaker over op een veganistisch dieet. Twintig jaar geleden waren er nog 16.000 veganisten in Nederland. Nu telt ons land rond de 50.000 á 70.000 veganisten (bron: Vegetariërsbond)

Aminozuren
Veganisten eten niets dat afkomstig is van een dier, dus ook geen eieren. Maar is een ei niet een essentieel voedingsmiddel in een gezond dieet? Een ei bevat veel voedingsstoffen, bijvoorbeeld essentiële aminozuren die we nodig hebben om onze eiwitten op te bouwen. Maar onmisbaar is het ei niet. Als je goed en gevarieerd eet, bijvoorbeeld veel noten, bonen en peulvruchten, dan krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Goed nieuws voor de vegans dus!

Vermijden
Maar het vermijden van eieren kan nog best even een uitdaging zijn. Eieren zitten verwerkt in ontzettend veel producten. Denk bijvoorbeeld aan koekjes, taarten, sauzen en pasta. Als kersverse vegan ben je de eerste supermarktbezoeken dus nog druk alle verpakkingen aan het checken op ei, maar ook op andere zuivelproducten als melk en boter.

Vervangen
En hoe kun je eieren dan vervangen in gerechten of baksels? Eieren worden vaak gebruikt om te binden of om luchtig te maken. Gelukkig zijn hier allerlei vervangers voor. Denk bijvoorbeeld aan banaan, appelmoes of chiazaad geweekt in water. Als vegan moet je dus een beetje inventief zijn, maar als je het eenmaal door hebt is het ‘een eitje’!


Klik hier voor de aflevering van Broodje Gezond over eieren. Want hoe gezond is een ei nou precies? En kun je elke dag een ei eten of is dat slecht voor je?