Interview Teske de Schepper: Haar horroravontuur op Instagram

Teske de Schepper heeft gisteren via haar Instagram Stories een horrorstory gemaakt en hoopte daarmee te merken of er animo is voor fictie op social media onder jongeren. Hoe heeft zij dit project beleefd?

Waar is het idee vandaan gekomen om een horror story te maken op Instagram?

Het idee is niet ontstaan bij mij, het is ontstaan bij Timo Pisart (3voor12). Hij constateerde dat er nog niet veel fictie te zien is via social media en kwam met dit concept. Uiteindelijk is zijn idee terecht gekomen bij de VPRO en NPO 3. Ik vond het een hele toffe kans om iets vets te maken, omdat deze manier van fictie nog niet zo veel gedaan wordt. Ik ben zelf ook geïnteresseerd in films en ik kijk er heel graag naar. Als we een stukje spannend entertainment neer kunnen zetten is dat toch tof? En dat gebeurde op een hele experimentele manier. Daarnaast doelde dit ook als een soort onderzoek, om te kijken hoe het zit met wat mensen geloven en of er vraag is naar fictie op social media platforms.

En… Is die vraag naar fictieverhalen op social media er?

Ik heb hele positieve feedback ontvangen op de stories! Vrijwel iedereen geeft aan dat ze het leuk vonden om te kijken. Een groot deel van de kijkers geloofde niet het hele verhaal en kreeg halverwege door dat het nep was. Het is erg interessant om te zien dat de meningen verdeeld zijn over of ze dit soort dingen vaker zouden willen zien of niet. Er zijn behoorlijk wat mensen die het tof zouden vinden om vaker dit soort stories te zien!

Hebben veel mensen doorgehad dat het niet echt was?

Ik heb achteraf polls gedaan, en daaruit bleek dat de meeste mensen wel iets doorhadden. Dat snap ik ook wel, het was natuurlijk Halloween en met die creepy dingen erbij is het logisch dat ze er iets van gaan denken. Ik had ook best wel wat mensen in m’n DM die niet zeker wisten of het nou echt was of niet en vroegen of ik hulp nodig had. We hebben verschillende versies van het script gemaakt. Die andere versies waren ook nog eens een stuk heftiger. We hebben uiteindelijk besloten om niet de meest creepy versie online te zetten vanwege de reacties. Ik wil natuurlijk niet dat mensen daadwerkelijk het idee krijgen dat ze de politie moeten bellen!

Ik vond het erg tof om te zien dat mijn fans meteen betrokken waren. Mensen vroegen zich echt af wat er aan de hand was. Het is dan ook interessant om te testen bij jonge kijkers of ze het doorhebben dat het niet waar is. We hebben het script uitgeschreven zodat het begint als een normale dag uit mijn leven. We wilden het precies zo maken zodat het aanvoelde zoals mijn eigen stories.

Hoe vond je het om dit te doen?

Echt heel leuk. Er gaat best veel aan vooraf, ondanks dat het ‘maar’ een instastory is. Er komt een heel script aan te pas en er moet veel gepland worden. Het was best wel cool om eens over mijn content na te denken zonder dat het helemaal echt is. Wat ik normaal post op social media is gewoon mijn eigen leven, dat is gewoon allemaal echt en daar komt geen fictie aan te pas. Maar om nu op een andere manier naar die Stories te kijken en door middel van kleine hints en grappige muziekjes een verhaal te vertellen, dat vond ik wel heel vet. Het aspect van dat mensen moeten wachten op een volgende story in plaats van dat ze in één keer het hele verhaal zien, dat vond ik ook heel erg tof. Daardoor kan je heel erg de spanning opbouwen.

Zou je dit soort dingen vaker willen doen?

Ja. Horror is een genre wat zich hier best goed voor leent. Voor nu was het leuk om dat toe te passen op mijn eigen leven, omdat het heel onverwacht kwam. In de toekomst zal ik niet zo snel meer een nepverhaal uploaden op mijn Stories omdat ik dat nu al gedaan heb. Je wil natuurlijk ook niet dat de mensen je echte dingen ook niet meer gaan geloven. Ik vind het heel interessant om te kijken naar fictie en wat je daarmee kan.

Horrorstory gemist tijdens Halloween? Kijk 'm hier terug: