10-12

Bad Influencer | Interview met Michael Middelkoop

Tijdens de 3LAB Serie Contest maken vijf pilots kans om ontwikkeld te worden tot een volledige NPO3 dramaserie. De pilots zijn gemaakt door jonge makers van eigen bodem en Michael Middelkoop is daar één van. Hij regisseerde Bad Influencer.

Waarom heb je specifiek deze serie gemaakt? 

Het was een idee dat ik heb ontwikkeld samen met mijn creatief producent Tom van Blommestein, het leek ons heel leuk om een serie te maken over het najagen van succes en de stress die daarmee gepaard gaat. We wilden hierin dan niet de drama ervan opzoeken, maar juist de comedy ervan inzien. Toen kwamen we al vrij snel uit op een wereld die ons allebei heel erg fascineert, namelijk de wereld van influencers. Toen bedachten we: wat als wij nou zorgen dat iemand daar per ongeluk beroemd in wordt, die daar totaal geen zin in heeft. Zo ontstond het idee voor Bad Influencer. 

Wie is je favoriete personage uit de serie? Ik moest zelf heel hard lachen om de huisgenoot van Donna bijvoorbeeld

Ik vind zelf Jefferson super leuk en ik hoop dat hij nog wat meer terug kan komen. Het is zo’n gast met allerlei gekke ideeën, een tomeloze energie. Hij roept de hele tijd allemaal ideeën, heel veel zijn er slecht, maar als je er naast zit en je weet net de juiste te filteren, kan er zomaar weer een gek avontuur ontstaan. En ik weet nog niet zeker of hij terug komt, maar we hebben daar wel al ideeën over, het lijkt mij wel heel leuk. 

Still009 - Jorik

Wat voor reacties krijg je tot nu toe op de aflevering? 

Het is een beetje wisselend. Het is zeker positief omdat veel mensen het leuk vinden om te kijken volgens mij, maar het is ook heel polariserend, want het is best wel grof. Het komt uit een soort wereldje die niet alleen maar mooi is en we willen eigenlijk werken met karakters waar je niet gelijk verliefd op mag worden. Dat is ook een beetje te makkelijk, het mag best even wat moeite kosten. 

Wat is nou de leukste situatie die je op de set hebt meegemaakt? 

We hebben alles in één dag gedraaid waardoor iedereen in een soort beastmode zat om met z’n allen tot ’s avonds laat te beuken en het ook echt goed te doen. Dat was gewoon heel leuk. 

Wat is jouw favoriete onderdeel van het maken van zo’n serie? 

Sowieso het nadenken over het schrijven en het uitwisselen van ideeën. Ik heb deze aflevering samen mogen schrijven met Maud Wiemeijer en Randa Peters en met hen erbij is het zó goed geworden. Zij konden echt een bepaalde nuance aanbrengen en de humor opzoeken die ik dan niet zag of miste. Dat sparren vond ik echt heel tof. 

Daarbij leek het me juist heel leuk om een keer een serie te maken met een vrouw in de hoofdrol, maar dan vind ik ook dat ik mijn ideeën moet kunnen delen met vrouwen die daar een sterke visie op hebben. Ik was bijvoorbeeld ook groot fan van ANNE+, een serie die Maud al eerder dit jaar maakte voor 3LAB. Het leek me dus echt tof om samen met haar iets te maken. En Randa, ja Randa is gewoon super grappig. Die driehoek was misschien wel het allerleukste, dus dat wil ik alleen maar meer doen. 

Je hebt vorig jaar de korte film Netflix en Chill gemaakt, ook voor 3LAB, leuk feitje, en je regisseerde Vakkenvullers wat best wel een hit is, maar kunnen we nog meer toffe dingen van jou verwachten?

Ja het zijn drie hele verschillende projecten. En ik vind het heel leuk om de gekke dingen en de randjes te ontdekken van die mij als jong persoon of andere jongeren bezighoudt. 

Ik wil natuurlijk heel graag Bad Influencer maken. Ik wil in deze serie dat ook echte influencers of vloggers een rol kunnen krijgen in deze fictieve wereld. Zo kan je fictie en non-fictie mengen en op die manier kunnen we die vlog-wereld serieus nemen, maar er ook de spot mee drijven. 

Daarnaast heb ik net een korte film afgerond. Niet met jongeren, maar wel een hele leuke. Die gaat volgend jaar in première. 

Vakkenvullers

Waarom moet Bad Influencer ontwikkeld worden tot volledige serie?  

We leven in een tijdje waarin je op allerlei zichtbare manieren het kan maken en beroemd kan worden. En een heleboel van die werelden zijn heel vreemd of oppervlakkig of niet goed te begrijpen voor ons. Bad Influencer is een serie die dat op een hele grappige manier heel serieus kan nemen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is gewoon eindelijk een serie die een wereld laat zien waar heel veel mensen een beetje op neer kijken. En met deze serie kunnen we die wereld eens goed van dichtbij bekijken. Wat doen die mensen nou de hele dag? En waarom zijn ze zo interessant? In Bad Inlfuencer ga je dat allemaal zien door de ogen van de meest onwaarschijnlijke influencer ooit: Donna. En ik denk dat dat een hele leuke rit is.