Interview met de researcher | Trippers

45:11
Gezien
247
Bij aflevering Trippers - Spice

Wie zijn nu eigenlijk die mensen achter de schermen? In ‘Woord van de Makers’ laten wij bij elke aflevering een maker aan het woord. Hoe is het om Trippers te maken? En waar moeten jullie allemaal op letten? Deze week vertelt researcher Soraya over de heftige Spice aflevering.

Wat doet een researcher?

Als researcher ben je verantwoordelijk voor de inhoud van de verhalen. Dus als je weet dat je bijvoorbeeld een nieuw Trippers seizoen mag maken ga je op zoek naar onderwerpen. Zodra een onderwerp bevestigd is bijt je je vast in dat verhaal en ga je op zoek naar hoofdpersonen. Je wil natuurlijk het liefst verschillende kanten om het verhaal te belichten, alleen op die manier kan de kijker ook zijn of haar mening goed vormen. Daarnaast zoek je alle feiten bij elkaar. Dus je checkt bronnen en spreekt zoveel mogelijk mensen. Uiteindelijk resulteert dat in een tekstdraaiboek, waarin je alle informatie zet.

Hoe kies je je onderwerpen?

Voor Trippers zoeken we altijd naar bijzondere en verborgen verhalen. Deze zijn over de hele wereld te vinden, maar de meest indrukwekkende verhalen zijn tóch de verhalen die dicht bij huis gebeuren. Zeker als dat verhalen zijn die wij nog helemaal niet kennen of waarvan we denken dat die ellende alleen maar heel ver weg plaatsvindt. Tijdens de research kwam ik op een artikel over Spice-gebruik in Engeland. Een drugs die zo onschuldig lijkt, maar die daar zoveel levens sloopt en waar we hier amper vanaf weten. Ik vond dat bizar en vond dat dat verteld moest worden.

Hoe kwam je bij Spice uit?

Tijdens mijn standaard zoektocht naar verhalen over jongeren in het buitenland vond ik het online. Ik deed er verder research naar en ontdekte de grootte van het probleem. Het leek eerst een ‘klein’ probleem, maar toen ik er verder in dook bleek het een gemene, verwoestende drugs die vele levens tekent. Het heftige eraan is dat het in Engeland waar wij hebben gefilmd pas echt sinds een paar jaar in opkomst is. Mensen die eerder aan de heroine of andere heftige drugs verslaafd waren, stappen nu massaal over naar het goedkope Spice, wat dus ook uit vijverreiniger blijkt te bestaan.

Spicegebruik taboe in de UK

Het is een moeilijk toegankelijke groep; het zijn mensen die onbetrouwbaar zijn. Ze hebben andere belangen en vinden het totaal niet interessant dat wij komen. Eerder vervelend en verstorend. Wat je ook in de uitzending terugziet, is dat als er even geen Spice is (wat dagelijks voorkomt, omdat niemand geld heeft), dat iedereen dan erg agressief reageert. Afspraken maken met Spice verslaafden is daarom moeilijk en ook de politie en gemeente werkten niet graag mee. Ze schamen zich heel erg voor het probleem, er heerst bij hen echt een taboe en ze weten nog niet hoe dit probleem opgelost moet worden.

Een vertrouwensband opbouwen

Omdat je met deze groep eerst een vertrouwensband moet opbouwen voordat ze met je willen werken, hebben wij een lokale producer ingeschakeld die steeds de straat op ging voor ons op zoek naar hoofdpersonen en verhalen. Dat is in principe mijn taak, maar het budget is helaas niet toereikend om zelf meerdere keren op locatiebezoek te gaan. Je bent daardoor ook erg afhankelijk van wat die lokale producer vindt en dat vind ik soms best lastig.

Wat als er iets misgaat?

Spice verslaafden zijn erg agressief en lieten ons niet altijd toe, zoals wel vooraf beloofd en bevestigd. Maar dat zijn risico’s die we vooraf weten en om die reden hebben we vaak in dit soort gevallen meerdere opties voor hoofdpersonen. Wat ook altijd spannend is, is of iemand waar je eerder mee hebt gefilmd weer op komt dagen. In dit geval weten we dat de mensen niet ver weg zullen zijn, want ze hebben geen geld om te vertrekken en aan verslaafden geen gebrek. Maar toch zijn dat dingen die mis kunnen gaan.

Ook tijdens deze trip gebeurde het een aantal keer dat iemand niet meer kwam opdagen, maar dan besluit de regisseur soms ook om dat gewoon mee te nemen in de montage. Dat is nou eenmaal wat er echt gebeurd en dat willen wij zo goed mogelijk weergeven.

Trippers in 60 seconden? Volg Trippers op Instagram! 

TRIPPERS: UK SPICE


BNNVARA's Trippers: meer info!