Internationale Vrouwendag belangrijk voor jonge vrouwen

Bij serie 3vraagt

Who run the world? GIRLS! En al helemaal op internationale vrouwendag (8 maart). Over de hele wereld is er op deze dag aandacht voor het verbeteren van levens van meisjes en vrouwen. Zes op de tien (60%) jonge vrouwen tussen de 16 en 34 jaar vindt het belangrijk dat deze dag bestaat.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Een derde (34%) van de jonge mannen vindt het bestaan van Internationale Vrouwendag belangrijk. 

Jonge mensen vinden dat er op deze dag vooral aandacht moet zijn voor vrouwen in landen en culturen waar ze te maken hebben met onderdrukking en uitbuiting. Een jongere schrijft: “Internationale Vrouwendag moet gaan over de positie van vrouwen in het internationale landschap: de slechte toegang die vrouwen hebben tot onderwijs, geld en macht, en daarmee de mogelijkheid op te komen voor hun rechten.” 

Ook in Nederland kan er op het gebied van vrouwenemancipatie nog veel verbeterd worden, vinden veel jongeren: "Internationale Vrouwendag dient als een herinnering dat iedereen in de maatschappij gelijke kansen moet hebben, ongeacht geslacht. Men gaat ervan uit dat vrouwen het wel prima hebben. We vieren dit jaar immers 100 algemeen kiesrecht. Hoewel mannen en vrouwen voor de wet gelijk zijn, wordt er in de praktijk echter nog wel bewust als onbewust onderscheid gemaakt”, zegt een deelnemer. Ongelijkheid in salaris voor dezelfde functie, het lage percentage van vrouwen in topfuncties en de rolverdeling in het gezin worden veel genoemd als punten van aandacht voor Nederland.

Grootste heldin? Mama!

Er zijn veel bekende en onbekende vrouwen die zich inzetten of in hebben gezet voor de emancipatie van de vrouw. Om deze vrouwen in het zonnetje te zetten is het thema van Internationale Vrouwendag 2019 heldinnen. Deelnemers aan het 3Vraagt onderzoek werd gevraagd welke vrouw hun heldin is. De onvervalste nummer één is hun moeder. Jongeren omschrijven haar vooral als een sterkte vrouw die altijd voor hen klaarstaat. Daarnaast zien veel jonge meiden hun moeder als een voorbeeld van hoe je werk en een gezin kunt combineren. 

Door haar ben ik opgegroeid met het idee dat mannen en vrouwen gelijk zijn aan elkaar wat betreft kunnen. Nu de rechten nog!

Een jonge vrouw vertelt: “Mijn moeder is voor mij het boegbeeld van een zelfstandige, onafhankelijke, hardwerkende vrouw. Naast een fulltime baan voedde zij ook haar twee kinderen alleen op. Wat een powervrouw! Door haar ben ik opgegroeid met het idee dat mannen en vrouwen gelijk zijn aan elkaar wat betreft kunnen. Nu de rechten nog!"

Als het gaat over een bekende vrouw, wordt vooral Michelle Obama veel genoemd. Jonge mensen vinden de manier waarop ze zich inzet voor gelijkwaardigheid inspirerend. “Michelle Obama is een krachtige vrouw die bol staat van de empathie en sympathie, maar haar tegenstanders keihard aanpakt en zich niks aantrekt van mensen die nare, racistisch of seksistische dingen over haar zeggen”, zegt een deelnemer. Iemand anders voegt eraan toe: “Ze zet zich heel erg in voor vrouwenemancipatie en moedigt vrouwen aan om alles uit henzelf te halen. Haar statement inspireert me enorm: ‘when they go low, we go high!’”

Over dit onderzoek

3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 4 tot en met 7 maart, deden 1393 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag , de jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.