Insectenregels

24:42
Gezien
6
Bij aflevering Eten van morgen: insecten

Insecten eten is vandaag de dag (nog) niet de meest normale zaak in Nederland.

Naast de weerstand die het onderwerp bij sommige mensen oplevert en het feit dat insecten momenteel niet aantrekkelijk geprijsd zijn, is de onduidelijke wetgeving ook een probleem die de sector tegenwerkt.

Illegaal

Tot een paar jaar geleden was insecten eten voor mensen in Nederland officieel illegaal. Dit komt omdat nieuwe voedingsmiddelen altijd een risicoanalyse moeten ondergaan vanuit de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Als het voedsel veilig is bevonden, moet het daarna ook nog ingestemd worden door de Europese lidstaten. Voor insecten was een dergelijke aanvraag nooit gedaan en daarom mocht het binnen de Europese Unie ook niet als voedsel voor mensen verkocht worden.

Gedoogbeleid

Het eten van gevriesdroogde insecten wordt in veel landen binnen de EU inmiddels gedoogd, maar een algemene wetgeving voor binnen de Europese Unie bestaat nog niet. Ook in Nederland wordt er zo’n gedoogbeleid gehanteerd. Onder toeziend oog van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit worden er nu Europese treksprinkhanen, krekels, buffalowormen en meelwormen in Nederland gekweekt, verwerkt en verkocht.

Uitzondering

België kreeg echter genoeg van de onzekere situatie rond Europese insectenconsumptie. Om de sector te steunen in hun ontwikkeling zijn er in België sinds 2013 tien soorten insecten toegestaan voor humane consumptie. Deze insecten mogen ook in Nederland op de markt gebracht worden, ondanks dat er dus een zestal insecten niet onder het Nederlandse beleid vallen. Een voorbeeld van verwarring bestaat rond onder andere de wasmotlarve. Deze mag in Nederland nog niet gekweekt worden, maar ligt hier via Belgische kwekers wel in de schappen. De wasmotlarve is ook niet gevriesdroogd, terwijl dat in Nederland wel de norm is.

Naar verwachting wordt de Europese markt in 2017 versoepeld ten opzichte van insectenvlees. Hierdoor zal het voor insectenkwekers in de toekomst makkelijker worden om hun producten aan de man te brengen.


Auteur: Anouk Bosch