In voedselfabrieken kijkt Daan Nieber zijn ogen uit

29:52
Gezien
1
Bij aflevering Keuringsdienst van Waarde Quiz

De grote winnaar van de Keuringsdienst van Waarde Quiz is Thomas Acda. Zou presentator Daan Nieber ook zo'n doortastende kandidaat zijn?

Heeft Thomas Acda je verrast?
“Thomas Acda vertelde dat hij pas op latere leeftijd is gaan koken. Eigenlijk op het moment dat hij ging scheiden, dat ‘ie daarna heel erg de keuken is ingedoken. En toen zich heeft ontwikkeld tot keukenprins. Hij is misschien degene die in het verleden niet veel van eten wist, maar daar nu wel veel over weet. Die heeft daar een hele snelle inhaalslag in gemaakt heeft. Wat dat betreft is het wel grappig dat hij wint.”

Denk je dat je het zelf als quiz kandidaat ver zou schoppen?
“Nou, ik ben toch wel een groot fan vanaf het eerste uur van de Keuringsdienst. Ik heb niet alle 250 afleveringen, maar wel heel erg veel gezien. Alle vragen in deze quiz wist ik natuurlijk wel omdat ik het presenteerde. Maar als ik het niet presenteerde, zouden er natuurlijk ook vragen bijzitten waar ik volledig de mist in zou gaan. Het is niet zo omdat ik bij de Keuringsdienst werk, ik een allesweter ben, overigens wel een alleseter!”

Welke kandidaten vond je het leukst?
“De dames van Toren C, Maike Meijer en Margôt Ros, die vond ik erg leuk en heb ik veel mee gelachen. Maar alle finale kandidaten wisten heel erg veel. Je merkt dat het allemaal mensen zijn die regelmatig naar de Keuringsdienst kijken. Je doet ook niet zomaar mee, je moet wel wat hebben met eten of het programma. Ik had het lastig gevonden om van te voren m’n geld op iemand te zetten. Het zijn leuke afleveringen geworden, omdat het leuke kandidaten waren."

Wat is jouw lievelingsaflevering?
“Ik vind de aflevering over analoge kaas, dus nepkaas, een klassieker. Dankzij die uitzending werd plotseling duidelijk dat in verschillende producten, zoals diepvriespizza’s en lasagne, geen echte kaas zit. Maar iets wat op kaas lijkt en waar geen melk aan te pas is gekomen. En het mooie vind ik ook dat het van de Kinderen van de Keuringsdienst is. Op het moment dat je kinderen ergens naar toe stuurt, zijn mensen eerder geneigd om eerlijk te zijn. Want wie liegt er nou tegen een kind?”

Wat is het vetste dat je hebt gedaan?
“Ik blijf die grote voedselfabrieken interessant vinden. Drie weken geleden was ik bij de frietfabriek van Aviko. Daar komen gewoon 24 uur per dag, het hele jaar door, aardappelen binnen waar friet van gemaakt wordt. Dat is zo’n enorme hoeveelheid, en zo’n enorm complex gebeuren. Het is bizar hoe die voedselketen van ons eruit ziet. Bij wat voor fabriek dan ook, als ik daar binnen loop, kijk ik elke keer weer mijn ogen uit.”

Hoe ziet een typische werkdag eruit?
“We hebben natuurlijk draaidagen en ik doe interviews. Toevallig is vandaag een ‘beldag’. Ik zit de hele dag opgesloten in het bel studiootje, waar ik ga bellen voor verschillende onderwerpen. Het grappige is dat ik nu nog niet weet welke onderwerpen er aan bod gaan komen. De redacteur heeft natuurlijk al veel research gedaan, maar mij wordt niet alles verteld, want het idee is dat mijn reactie spontaan moet blijven. Soms word je maar doorverwezen en moet je creatief zijn door er een verhaaltje omheen te bedenken, zo van: ‘ik heb een product gekocht, want dat moest van mijn vriendin, maar ik heb per ongeluk iets verkeerds meegenomen.’ Het leuke is dat je de dag begint met niks en aan het einde van de dag behoorlijk wat informatie bij elkaar gesprokkeld hebt over verschillende onderwerpen.”

In hoeverre heeft je werk invloed op jouw eigen leven?
“Het is niet zo dat als ik iets koop ik in een soort van Keuringsdienst van Waarde-rol schiet. Uit nieuwsgierigheid voor nieuwe onderwerpen, kijk ik misschien wel iets vaker op verpakkingen. Ik let niet extreem op wat ik eet. Sinds ik een aflevering over volkoren brood heb gemaakt, koop ik alleen nog dat. Volkorenbrood is het meest vezelrijk en gezond. Vroeger kocht ik wel meergranen, maar nu weet ik hoe het zit. Dat meergranen wat anders is dan volkoren. En dat niet elk bruin brood volkoren is.”

Waar kun je echt niet van afblijven?
“Ik ben verslaafd aan chocola. Als het er ligt, weet ik dat het op gaat. Die beldagen bij de Keuringsdienst zijn ook link, want er ligt altijd Tony’s Chocolonely in de kast, dus ik weet dat ik vandaag weer vol aan de chocola ga.”