In stukjes de wereld rond

24:30
Gezien
131
Bij aflevering Kipfilet 2

Kip, het meest bereisde stukje vlees.

In Nederland eet men het liefst borstfilet van kip, schoongemaakt en zonder bot. Door deze kieskeurigheid blijft er maar liefst 78% aan ‘kipdelen’ over, wat vrijwel allemaal naar het buitenland geëxporteerd wordt, op wat bouten en vleugels na in het barbecueseizoen.

Ondanks een grote eigen productie is er een tekort aan de geliefde kipfilet. Daarom wordt de markt aangevuld met geïmporteerde filet. Hoewel vleeskippen er om bekend staat dat zij tijdens hun leven meestal weinig van de wereld zien, worden ze postuum over de hele wereld vervoerd. Waar komen deze kipstukjes vandaan, en waar gaan ze naartoe?

We hebben de top 5 grootste spelers voor je op een rijtje gezet.

1. De Verenigde Staten

De Verenigde Staten produceren het meeste kippenvlees ter wereld, afgelopen jaar zo’n 18.365 ton. Binnen de EU is deze kip omstreden en volgens de richtlijnen uit Brussel is de import van kippenvlees uit de VS verboden. Dit komt omdat de Verenigde Staten hun kippenvlees behandelen met chloor. Volgens Europese richtlijnen dient het waswater van slachtvlees chloorvrij te zijn.

2. Brazilië

In de EU wordt kip vooral geïmporteerd uit Brazilië. Brazilië is verantwoordelijk voor een derde van de kipfilet die in Europa geconsumeerd wordt. Het land produceerde in het afgelopen jaar voor 13.480 ton kippenvlees.

3. China

China produceert 13.100 ton kip. Het land staat niet alleen op de derde plek van grootste kippenfokkers, en ook op de derde plek wat betreft export naar Europa.

4. De Europese Unie

Op de vierde plek staat Europa zelf. De Europese Unie produceert 10.845 ton kip. In 2015 was Polen de grootste pluimveeproducent van Europa. Van de totale productie gaat ongeveer 40% van de kip naar het buitenland, vooral andere landen in de Europese Unie.

5. India

Op de vijfde plek staat India met een kipproductie van 4.200 ton. De kippenvleesproductie van het land is momenteel één van de snelst groeiende ter wereld.


Een speciaal ereplaatsje

Thailand staat als tiende op de lijst met een productie van 1.650 ton, maar is voor Europa de op één na grootste exporteur van kippenvlees. Het land had te kampen met een langdurig verbod na de uitbraak van vogelgriep in 2003. Sinds 2012 is de ban opgeheven. Het land is zich in de tussentijd gaan specialiseren in verwerkt pluimveevlees, waarvan de export in die periode wel was toegestaan.

De kip is het enige landbouwdier waarvan alle ‘onderdelen’ grootschalig los van elkaar verkocht worden. Nederland houdt haar kippenborstjes zelf, maar exporteert de vleugels en de poten. China is één van de grootste importeurs van de gele tenen van het dier: gefrituurd worden ze daar gegeten als delicatesse. De veren verdwijnen overal ter wereld in kussens, dekbedden en winterjassen, en zelfs ogen, snavel en kam worden gebruikt. Hoewel in een aantal landen gegeten door mensen, worden deze gedeeltes het vaakst verwerkt tot dierenvoer.


Bronnen: Indexmundi, Volkskrant, CBS.

Auteur: Anouk Bosch