In deze sojasauzen werd 3-MCPD aangetroffen

25:19
Gezien
118
Bij aflevering Sojasaus

In de uitzending van gisteravond hebben we verschillende sojasauzen getest op de aanwezigheid van 3-MCPD. Deze stof is in een aantal sauzen aangetroffen. Omdat er veel vragen waren over de uitslag van de test hebben we besloten om de resultaten te delen.

Het laboratorium heeft tien verschillende merken sojasaus getest op de aanwezigheid van 3-MCPD. Het betreft een steekproef waarbij één flesje per merk is getestIn vijf flesjes hebben we 3-MCPD aangetroffen. Bij vier van die vijf samples was de hoeveelheid binnen de wettelijke norm van 0,02 mg per kilogram. Dat betekent dat het product veilig wordt geacht voor consumptie en geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Eén van de vijf producten zat boven de toegestane norm. 

De sojasauzen waarin 3-MCPD is aangetroffen: 

  1. Blue Elephant sojasaus
  2. Amoy dark soy sauce
  3. Jumbo sojasaus
  4. Datu Puti sojasaus 
  5. *
Alleen Datu Puti sojasaus zat boven de norm. De producent heeft ons laten weten dit product uit de schappen te halen. 


Onderstaande sojasauzen hebben we ook getest, hier is géén 3-MCPD in aangetroffen:

  1. Albert Heijn sojasaus
  2. Yellow label sojasaus
  3. Yellow label black soy nr. 1
  4. Haiyin bridge sojasaus
  5. Sempio sojasaus


*Update 18-10-2018: 

Na de uitzending va 4 oktober 2018 stond Lee Kum Lee sojasaus op de lijst van producen waarin 3-MCPD was aangetroffen. Maar we ontvingen twee andere analyse rapporten van Lee Kum Lee waarin geen 3-MCPD werd aangetoond in dezelfde batch. Deze analyses waren uitgevoerd door Eurofins in Duitsland en door het eigen laboratorium van Lee Kum Lee. Vervolgens hebben we onze eigen test gedaan op een fles met dezelfde batchcode en verkregen hetzelfde resultaat; er werden geen aantoonbare hoeveelheden 3-MCPD gevonden.