In deze film is een telefoon de hoofdpersoon

"Die fissa was echt gaande. Ik werd wakker op het gras. Wist niet wat er was gebeurd. Maar mijn telefoon wel..."

Na een uit de hand gelopen feestje weet de 14-jarige Elise niet meer wat er is gebeurd. In eerste instantie maakt ze zich daar niet zo druk om, denkt ze een leuke avond te hebben gehad. Maar dan wordt ze op Insta, Facebook en Snap overal in foto's en filmpjes getagged. Jongens hebben stomdronken foto’s van haar gemaakt en verspreid.

De kijker van #Tagged krijgt dat allemaal te zien via haar telefoon. Die is de hele film in beeld, hoofdrolspeler Magali Bruins (14) haast niet. Zij houdt de telefoon vast en is alleen te zien als ze een selfie neemt als er een groepsfoto wordt gemaakt. "Jongens, ff tijd voor een foto", hoor je haar dan zeggen. "Beetje bewerken. Zet er fissa bij", roept een vriendinnetje van haar daarna.

#Tagged is een korte film die eerder al op het Nederlands Film Festival speelde, maar sinds vandaag bij 3Lab te zien is. We spraken Magali over haar eigen social media-gebruik.

Naaktfoto's 

Zoiets als Elise zou haar niet snel overkomen, vertelt ze. "Ik let wel echt goed op wat ik op social media zet. Ik heb bijvoorbeeld heel lelijke foto’s van mezelf. Die sturen we met vriendinnen naar elkaar en daar doen we verder niets mee. We zetten ze niet op sociale media. Ik weet dat ik mijn vriendinnen kan vertrouwen."

Tekst loopt door onder foto

Tagged II

'Klinkt een beetje als een stalker'

Maar ze gebruikt nog genoeg sociale media. Snap en Insta zijn favoriet. "Omdat je dan echt kan zien waar mensen op dat moment mee bezig zijn. Je staat in contact met mensen. En je kunt zien waar mensen zijn. Dat klinkt wel een beetje als een stalker, maar ik doe dat echt alleen met vrienden."

Het is niet zo dat ze non-stop op haar telefoon zit. "Maar op school vind ik het belangrijk dat ik m’n telefoon bij me heb." Anders voelt ze zich toch wel een beetje kaal. Dat is overigens dezelfde telefoon als die je ziet in #Tagged. Maar nu heeft Magali de controle.