In deze Facebook-groep gluurden duizenden mannen stiekem naar jouw rokje

'Mooi kort rokje.' 'Zo zie ik ze graag.' 'Lekker stukje vlees.'

Het zijn zomaar wat reacties in de besloten Facebookgroep Sexy Dames In Korte Rokjes of Korte Jurkjes Uit Eigen Werk. Op de pagina plaatsten veelal mannen foto's en video's van willekeurige vrouwen die een rokje dragen. De site is na berichtgeving van NOS op 3 inmiddels offline gehaald.

De foto's zijn vaak stiekem met een smartphone genomen, in winkels, op stations en op andere openbare plekken. Ook zijn er video's, waarin leden van de groep achter een vrouw aanlopen en haar kort van achteren filmen. Meer dan 3000 mensen zijn lid van de groep.

"Leden pak je mobiel en laat ons meegenieten van alles wat je aan foto's maakt", schrijft een van de beheerders van de groep. En daar wordt uitgebreid gehoor aan gegeven. Afgelopen maand werden op de pagina ruim 130 berichten geplaatst met in totaal meer dan 400 foto's van willekeurige voorbijgangers.

Eerder doken er in het buitenland ook al dit soort groepen op. De stiekem gemaakte foto's, ook wel creepshots genoemd, worden via Facebook of Twitter gedeeld met soms wel duizenden volgers. Op Reddit was er zelfs een complete pagina vol met foto's van vrouwen die zonder hun medeweten online werden gedeeld. Die pagina werd offline gehaald, waarna de gebruikers een tweede poging deden. Op een nieuwe pagina deden de fotografen zich voor als 'modepolitie', maar ook deze pagina werd weggehaald.

Vieze FB 4

Mag dit zo maar?

In principe is het niet verboden om in een openbare ruimte foto's van anderen te maken. "Maar je mag daarbij niet de rechten van anderen schenden", zegt Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar Recht in de informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden. "Dit valt onder het recht op privacy, het recht om onbespied te zijn. Als dit soort foto's van je worden gemaakt, wordt dit recht ingeperkt."

Facebook is een grijs gebied: als je foto's alleen met een beperkte groep vrienden deelt, overtreed je geen regels. Volgens Inger Sanders van Autoriteit Persoonsgegevens zijn dit soort pagina's een ander verhaal. "Je mag foto's van anderen alleen delen binnen de huiselijke sfeer. De pagina is misschien wel afgesloten, maar als het om een groep van 3000 personen gaat, kun je niet meer spreken van huishoudelijk gebruik."

Op de meeste foto's zijn alleen benen te zien, maar op sommige zijn de vrouwen duidelijk herkenbaar. "Als je gezicht goed te zien is, kun je je ook beroepen op het portretrecht", zegt Lisette Chew van ICTRecht. Vrouwen die foto's van zichzelf op de pagina tegenkomen, kunnen die volgens Zwenne er waarschijnlijk vrij makkelijk af laten halen. "Als ik als advocaat tegen zo'n pagina op zou treden, zou ik de beheerder een sommatiebrief sturen: verwijder deze foto of we starten een procedure. Je kan ook een brief sturen naar Facebook, ik kan me niet voorstellen dat zij zulke pagina's willen houden."

Dat levert wel een ander probleem op: "Dit soort juridische zaken is openbaar, waardoor het breder kan worden opgepikt. Zo is het mogelijk dat je alleen maar meer aandacht naar de foto's trekt", aldus Zwenne.