In beeld: the day after Irma

Sint-Maarten is verwoest door Irma. We hebben wat beelden op een rijtje gezet.

Orkaan Irma heeft haar spoor getrokken over de Caribische eilanden. De schade op Sint-Maarten is enorm en premier Rutte spreekt over een orkaan van 'epische grootte'. Behalve dat ongeveer alles kapot is, is nog steeds niet echt duidelijk hoe de situatie op het eiland is. Communicatie met het eiland is heel moeilijk omdat alle stroom is uitgevallen. Toch druppelen er langzaam foto's en video's van het eiland binnen.


Defensie is met een helikopter over Sint-Maarten gevlogen om de schade in kaart te brengen. De beelden spreken voor zich.


Op foto's vanaf de grond gemaakt door Shmily Elexia is te zien dat de ravage enorm is.


Wat weten we?

- Er zijn tenminste tien mensen om het leven gekomen

- Er zijn 23 gewonden

- Over Nederlandse slachtoffers is nog niks bekend.

- De marine is met twee schepen bij het eiland en checken of ze kunnen aanleggen.

- Er is geen stroom en stromend water meer.Wat gaat er gebeuren?

Nederland heeft nu twee marineschepen in de buurt liggen die apparatuur aan boord heeft om drinkwater te maken. Probleem is alleen dat de haven zo is beschadigd dat het voor de schepen nog niet mogelijk is om aan te leggen. 


Het belangrijkste is om het vliegveld weer in orde te krijgen, dan kunnen hulpgoederen ingevlogen worden. Vanochtend is er al één noodlanding geweest om paar patiënten uit het ziekenhuis te halen, maar eigenlijk kan er nog niet geland worden. Vanmiddag is er vanuit Nederland al een vliegtuig van Defensie met drinken en eten naar Sint-Maarten vertrokken. De bedoeling is dat er de aankomende dagen meerdere vluchten naar het eiland gaan om in totaal voor 40.000 mensen eten en drinken te brengen.