In 2 jaar en 1 dag de wereld rondfietsen

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar Rick Creemers deed 't gewoon: twee jaar lang fietsen over de wereld.

Gewoon effe de wereld rondfietsen omdat je er zin in hebt. Er zijn maar weinig mensen die dat kunnen zeggen. Maar Rick Creemers is één van hen. Op 22-jarige leeftijd vertrok hij onder de Dom in Utrecht. Morgen komt hij 2 jaar en 1 dag later weer terug onder diezelfde Dom.

Maar waarom? "Gewoon omdat ik zin had om mijn droom na te jagen", vertelt Rick tegen radio NPO 1. "Toen ik zes was kwam ik in Australië twee fietsers tegen in het midden van de outback. Dat is echt 3000 kilometer woestijn om je heen. Ik vond het echt zo waanzinnig dat ik toen al wist dat ik dat ook wilde doen." Toen hij klaar was met studeren én genoeg geld had, was de keuze makkelijk. Gaan met die banaan!

Rick1

Zijn doel was om op alle zeven continenten te fietsen. Dat is zo goed als gelukt. Zo goed als, omdat hij wel had kúnnen fietsen op Antarctica, maar er voor koos omdat niet te doen. "Ik vind dat we Antarctica beter moeten gaan beschermen. Het is het laatste ongerepte continent op aarde en om daar nou zo mijn fiets op te zetten, nee." Daarnaast was er nog een belangrijk argument om 't niet te doen. "Ik wil niet het risico nemen dat andere gekken dat ook gaan doen en daarmee het continent beschadigen."

Je maakt natuurlijk nogal wat mee als je twee jaar de wereld rond gaat fietsen. Maar zijn letterlijke hoogtepunt was de hoogste piek in het Andesgebergte. "Ik zat op 4872 meter hoogte, helemaal alleen met m'n fietsje. Als je dan om je heen kijkt zie je alleen maar blauwe lucht, een ontzettend felle zon en je ziet allemaal wit besneeuwde bergtoppen die lager zijn dan waar jij zit."

Salt waters

Tegelijk was het ook een van zijn meest gevaarlijke momenten. Hij werd vreselijk ziek en werd een week later het ziekenhuis ingedragen omdat hij zelf niks meer kon. Van de 105 kilo waar hij mee begon was toen nog maar 53 kilo overgebleven. Met twee infusen in zijn arm werd 'm verboden nog iets te doen want dat zou te gevaarlijk zijn. "Dat was wel kantjeboord", zoals hij 't zelf zegt.

Maar zo'n reis brengt natuurlijk ook leuke dingen met zich mee, zoals een vriendin in Ricks geval. "Ik kwam in Kathmandu aan met bevriezingsverschijnselen en kon niet meer lopen. Ze wilden daar eerst m'n tenen amputeren maar dat is gelukkig niet gebeurd. Ik kwam daar ook een leuke meid tegen die toevallig fysio was en het klikte eigenlijk best wel goed tussen ons, maar ja, we waren allebei op reis. Maar uiteindelijk hebben we elkaar na 19 maanden weer gezien en toen klikte het gelukkig nog steeds", vertelt hij lachend.

50.000 kilometer

Het is de bedoeling dat Rick morgen rond 16.30 weer onder de Dom zijn tocht beëindigd, dan heeft hij er precies 2 jaar en 1 dag over gedaan. "Maar één van die jaren was een schrikkeljaar, dus als je het aantal dagen telt is het precies twee jaar", zegt Rick. 

Mooie plaatjes van z'n reis zien? Check dan vooral ff zijn Insta!