'Ik zit in Game of Thrones, wie kan dat zeggen?'

Robert uit Dubrovnik speelt in de bekende serie én vertelt je er nu alles over in rondleidingen langs de filmlocaties.

Barbecueën vanavond? Vergeet het maar. De kans is groot dat je meeste vrienden hun avond gewoon op de bank doorbrengen.

Vandaag is namelijk de eerste aflevering van seizoen zeven van Game of Thrones te zien. En de echte fans willen die natuurlijk zo snel mogelijk zien. 

Helemaal in Dubrovnik, de zuidelijkste stad van Kroatië. Deze middeleeuwse kuststad is namelijk de locatie waar veel van de scenes van de serie zijn opgenomen. Bovendien zijn veel stadsgenoten in de serie te bewonderen als figurant.

Zo ook Robert Simic. Hij was een van de honderd Kroaten die auditie deed voor een figurantenrol toen de cast en crew van GoT voor het eerst naar Dubrovnik kwam. "Bijna iedereen die ik ken zit in de serie. Ik herkende zelfs mijn oude scheikundeleraar in seizoen vijf", zegt de Kroaat. 


Robert is te spotten in seizoen twee en het nieuwe seizoen zeven. "Een droom voor elke fan", zegt hij. Hij weet precies in welke scene en welke minuut hij zelf voorbij komt in de serie. "Ik heb van alles gedaan, meestal was ik een gewone middeleeuwse burger", lacht hij. "Ik heb een scene gedaan waarin ik moest leunen tegen een muur, daar was ik heel goed in."

Rijk wordt hij niet van zijn rolletjes in de serie. Hij kreeg omgerekend zo'n 25 euro per opnamedag. Maar, zo zegt hij, daar gaat het ook niet om. "Het gaat om de ervaring. Ik zit in Game of Thrones, dat kan niet iedereen zeggen."

Dat hij nu precies weet hoe de opnames in zijn stad in z'n werk gaan, gebruikt Robert inmiddels op een slimme manier: hij organiseert speciale Game of Thrones-tours. 


Robert was een van de eerste gidsen, maar inmiddels zijn er tientallen reisbureaus die Game of Thrones-tours aanbieden. Naast de inkomsten van de tours, heeft de stad ook flink verdiend aan de opnames van de serie. Voor sommige scenes moesten delen van de stad worden afgesloten, waarvoor restaurants en winkels een dubbele dagomzet vergoed kregen, vertelt Robert. "Mensen wiens huizen in het shot zitten, kregen daar ook voor betaald", voegt hij toe.

xxl (8)

Robert deelt in de rondleidingen zijn ervaringen als figurant. Hij vertelt hoe het eraan toe gaat op de set en licht zélfs een tipje van de sluier op over het nieuwe seizoen, waaraan hij vorig jaar december meewerkte. 

"Ik mag niet veel vertellen," zegt hij tegen de groep. "Ik heb voor zwijgplicht moeten tekenen. Maar ik zal een kleine hint geven." Vanaf het fort wijst hij naar de kustlijn beneden. "Daar beneden is een scene opgenomen met Jaime en Cercei waarin ze bespreken wat ze voor zich in het water zien... Meer kan ik er niet over zeggen."