'Ik wil laten zien dat moslims ook normale mensen zijn'

In zijn nieuwe videoserie Vasten met Gasten gaat Ismail Ilgun tijdens de ramadan elke dag op stap met een bekende Nederlander. Wij vroegen hem er alles over!

De ramadan is inmiddels bijna halverwege. Hoe voel je je?

“Ik moet je eerlijk zeggen dat ik vermoeid ben. Je mag niet eten en drinken, het is heel warm, je zit veel in de auto, je praat veel en je moet op alles letten. Op een gegeven moment raakt je energie op. Normaal moet je dan wat eten en drinken om weer tot jezelf te komen, maar dat kan nu niet.”

Je bent vandaag ook op stap voor Vasten met Gasten. Hoe ben je er op gekomen om dat te gaan doen?

“De ramadan kwam er aan en ik had al een half jaar niks op YouTube gezet. En ja, ik heb best wel een positie in deze industrie waarmee ik bij veel mensen kan komen waar andere journalisten niet kunnen komen. Daarnaast ben ik zelf moslim en heb ik ook wel wat kennis. Het leek me daarom een goede manier om terug te komen.”

Wat wil je er mee laten zien?

“Weet je, veel mensen denken dat wij moslims geen vrijheid hebben, dat we niks mogen en dat de Islam een rare ideologie is. Ik wil laten zien dat we ook normale mensen zijn en kijken hoe BN’ers het zouden ervaren. Dat leek me interessant. Maar ik wil ook de mooiheid van de ramadan laten zien.”

Wat vind jij er zelf zo mooi aan?

“Normaal sta je op, je drinkt koffie, gaat naar je werk, doet je ding en gaat weer slapen. Maar tijdens de ramadan ga je uitgebreid eten met je hele familie. Je praat veel met elkaar en je bent bezig met je innerlijke ik. Het is mooi om met je vrienden bij elkaar te komen, te chillen tot in de nacht en samen je laatste maaltijd  te eten.”

Maar nu ben je veel weg. Je eet je eerste maaltijd eigenlijk altijd met je gast..

“Ja, klopt. Ze vinden het wel kut. Vooral voor mijn moeder en zusje vind ik het jammer. Maar ook voor m’n vrienden. Ik ben gisteren naar het pleintje gegaan en dan zie ik ze gezellig chillen, lachen en voetballen. Ik wilde mee chillen, maar ik kon maar een halfuurtje of twintig minuten blijven. Ik was fucking moe en ik moest ’s avonds nog film bewerken. Ik doe alles zelf, filmen, bewerken, regisseren en interviewen. Dat is lastig, maar het is wel m’n vak.”

In je video’s vertel je ook veel feiten over de ramadan en het geloof. Hoe belangrijk is het geloof voor jou?

“Het staat op nummer één. Het is in korte tijd heel belangrijk voor mij geworden. Ik ben er veel meer mee bezig dan vroeger. Ik probeer zo veel mogelijk te bidden en gewoon een beter mens te worden. Ik ben geen heilig boontje, maar probeer wel een betere ik te zijn.”

Is dat een stukje volwassen worden?

“Nah, dat weet ik niet. Er zijn genoeg mensen die volwassen worden en er niks mee doen.Ik heb altijd al interesse in het geloof gehad en heb zelf de keuze gemaakt om me er in te verdiepen. In de jaren dat ik ging hangen, was het een beetje minder. Maar op een gegeven moment dacht ik, ik heb het allemaal gehad, ik heb fouten gemaakt en word volwassen. Ik wilde gewoon les volgen en er mee bezig zijn in plaats van ikke, ikke, ikke. Ik wist waar ik anders terecht zou komen.”

Wat hoop je dat je gasten meenemen van deze ervaring?

“Ik geef ze gewoon de kennis mee en daar kunnen ze mee doen wat ze willen. Maar ik merk gewoon echt dat de gasten een gevoel krijgen van hoe het is (om moslim te zijn red.) en daardoor krijgen ze ook meer respect voor moslims. Veel mensen hebben een bepaald beeld bij moslims en dat beeld gaat gewoon weg als je echt met zo iemand praat. Dan zien ze: hij is ook gewoon normaal zoals ik, maar hij is meer beperkt en gedisciplineerd in het leven.”

Tot slot, naar wie kijk je uit van de gasten die nog komen?

“Ik vind de gast van vandaag, Dennis Schouten van Powned, wel heel bijzonder. We hebben best wel verleden. Hij is heel anders dan ik, maar een bijzondere man om zo te spreken na alle drama en ruzie.”

Kijk hieronder de aflevering van Vasten met Gasten met Dennis Schouten: