Sef: “Ik vind het vervelend om naar de supermarkt te gaan”

29:26
Gezien
5
Bij aflevering Keuringsdienst van Waarde Quiz

Hoor je 'De Leven', dan denk je gelijk aan Sef. Hij zingt en rapt sinds 2004 en het gaat hem voor de wind. Hij won de derde KVW quiz. Eitje?

Hoe heb jij je op de quiz voorbereid?

“Helemaal niet. Je kan je er toch helemaal niet op voorbereiden? Dan moet je alles gaan lezen wat er bestaat. Ik weet niet wat voor vragen er komen. Ik dacht juist, ik heb me voorbereid in het algemeen door veel op te letten als het gaat om eten en drinken. Maar niet in de wetenschap om daar ooit vragen over te beantwoorden. Ik vind voedsel interessant en ik vind het belangrijk om te weten wat je in je mond stopt. Het is dus zeker wel een interesse, ja. Eigenlijk zou dat van iedereen een interesse moeten zijn toch?”

Is je iets specifieks bijgebleven?

“Over het algemeen vond ik de quiz best makkelijk. Niet alles hoor. Je moet ook een beetje mazzel hebben, dat je sommige dingen toevallig een keertje gehoord hebt. Dan kom je al een heel eind. Wat ik al zei: je kan je er niet echt op voorbereiden, dus een beetje mazzel moet je wel hebben. Oja, nog een dingetje! Bij de lopende band. Die chips, het was een soort baconchips. En toen moesten we zeggen waar dierlijke producten inzaten. En in die chips zit melkpoeder, dat is een dierlijk product. Dus ik had wel gelijk. Dat wilde ik nog even melden!”

Even over de Keuringsdienst zelf, kijk je het vaak?

“Nee, ik heb het een paar keer wel gezien. Maar ik kijk sowieso weinig televisie. Ik heb het dus wel een paar keer gezien, en toen vond ik het wel heel leuk. Er was een keer een aflevering over pasta. Toen gingen ze vragen aan… ik geloof Knorr, waarom sommige pasta’s duurder waren dan andere. Dat vond ik wel grappig, want het was natuurlijk onzin.”

Heb je gekke eetgewoontes?

“Niet echt, ik heb niet een soort spannend eetpatroon. Ik eet geen vlees, maar het is niet zo dat ik nooit vlees gegeten heb, ik heb jarenlang vlees gegeten. Dus ik weet er veel van. Ik vind dat we als mensheid te veel vlees eten, dat eist een te zware tol op de wereld. En ik wil daar niet aan meewerken. Ik heb ook helemaal niet een oordeel naar mensen die wel vlees eten. Ze moeten het doen als ze het willen, alleen doe ik het dan niet.”

Wat eet jij voor een optreden?

“Ik heb altijd nootjes bij me, meestal cashew. En verder, tja, gewoon normaal. We geven door aan de catering dat ik geen vlees eet, maar dat is tegenwoordig ook erg normaal, geen issue. En ik eet niet te zwaar, want je wil niet met een volle maag op het podium verschijnen.”

Wat zet jij nooit in de supermarkt op de lopende band?

“Eigenlijk vind ik het vervelend om naar de supermarkt toe te gaan. Het leukste vind ik, als ik tijd heb, om alles te halen op de plek waar je het hoort te halen. Dus als ik groenten haal dan wil ik het liefst naar de groenteboer of naar de markt. Als ik fruit of honing haal, wil ik naar een winkel die daarin gespecialiseerd is. Er niet één bepaald product dat ik nooit zou halen; het is meer alles wat té ‘prefab’ is, wat al voor je in elkaar gezet is. Dan heb ik ook het gevoel dat ik zelf geen keuze of controle heb.”

Wat moet de Keuringsdienst volgens jou ooit nog eens testen? En waarom?

“Op heel veel groenten en fruit doen ze een soort glansmiddel. En op groenten en fruit staat geen label, dus dan kan je dat niet weten. En vervolgens zit je wel iets te eten waar iets opgesmeerd is. Dat zou ik dus wel eens getest willen zien.”