Jeroen Woe: 'Ik maak in een slechte bui ‘s nachts een pan pasta'

29:35
Gezien
10
Bij aflevering Keuringsdienst van Waarde Quiz

Jeroen Woe is cabaretier vooral in combinatie met Niels. Hij won de vierde aflevering van de KVW quiz. Deze jongen blijkt een fan!

Jij eet graag kippenvoetjes waarvan je het vet opzuigt?
“Ik kom uit een Chinese familie en het eten zit wel echt diep in de familie. Dus als er iets te vieren is, gaan we uiteten, bijvoorbeeld bij die Chinese boot tegenover Amsterdam Centraal. Of op de Zeedijk, daar heb je allemaal van die traditionele Chinese restaurants. En het meest spectaculaire wat we daar eten zijn dan die kippenvoetjes. Mijn geluk was dat ik het als kind al opgegeten had – toen zag ik nog niet helemaal wat het was. Het smaakt niet echt ergens naar. Het is niet iets waarvan je denkt: dat heb ik nog nooit geproefd. Het wordt heel heftig gekruid met zwarte bonen en dan gestoofd. Het is vrij zout, vet en pezig. Daar moet je wel een beetje van houden.”

Wat vond je van de KVW quiz?
“Ten eerste vond ik het hartstikke leuk om mee te doen! Waar ik heel erg van baalde was de vraag over frikandel. Dat wist ik namelijk gewoon wel. Wat krijg je als je een frikandel in Duitsland besteldt? Als je er staat is het toch moeilijker. Ik heb me niet speciaal voorbereid voor deze quiz, maar ik houd wel heel erg van het programma. Als ik de kans krijg, dan kijk ik het altijd wel. Van die foodporn dingen vind ik heel leuk om te zien. Ben erg geïnteresseerd in waar dingen vandaan komen, hoe alles zit, want er is zoveel wat je niet weet. Zoveel leed. Niet alleen in de dierenindustrie, maar ook bijvoorbeeld rond de maisteelt. Dat zijn helemaal geen gezellige verhalen, maar hebben mijn ogen wel echt geopend. Ik wil niet meer naïef zijn.”

Hoe is je eigen eetpatroon als cabaretier?
“Wat ik moeilijk vind aan cabaretier zijn, is het ‘s avonds werken. Eigenlijk is mijn hele bioritme verschoven. Na het spelen, als ik thuis kom rond een uur of 12 à 1, dan heb ik echt gewoon honger. Alsof het etenstijd is. Maar dan heb ik eigenlijk al gegeten rond 5 uur. Vlak voor een show eten is niet fijn, maar vlak voor het slapen gaan is ook niet zo handig. Het verdelen van het eten vind ik ingewikkeld. Het liefst ga ik een pan pasta bereiden als ik dan in de nacht thuis kom, maar dat doe ik alleen in een hele slechte bui.”

Wat leg je echt niet op de lopende band?
“Komkommer. Daar word ik ontzettend mee gepest altijd, want het smaakt toch nergens naar.  Maar op de een of andere manier vind ik het gewoon echt niet lekker. Zelfs als het op een broodje gezeten heeft en ik haal die plakjes eraf dan nog steeds proef ik het en denk ik ‘ah nee’. Heeft toch wel een hele specifieke smaak. Was nooit een groente eter en nu lust ik alles, maar komkommer dus niet.”

Wat is je meest memorabele aflevering?
“Moest denken aan de water in vis afleveringen. Echt ongelooflijk. Dat zijn van die dingen waar je nooit bij stil staat. Die vissen worden vol met water gespoten zodat ze zwaarder worden. Pure oplichting. Je denkt er niet over na totdat de Keuringsdienst dat meldt. Het blijft wel een beetje gissen wat goed is. Ik probeer zoveel mogelijk biologisch boodschappen te doen. Zonder vlees vind ik wel heel lastig, al is dat qua milieu ook niet best. Helemaal vegetarisch gaat mij nooit lukken!”

Welk onderwerp wil je nog onderzocht zien in de KvW?
“Ik ben wel benieuwd naar wat precies superfoods zijn. Dat is vast al eens behandeld, maar ik heb niet alle afleveringen gezien. En wat is nou biologisch en wat niet? Je hebt heel veel van die cynici die dan zeggen ‘biologisch is niet zaligmakend’ enzo. Daar is ook van alles mis. Heel fijn als het onderzoek daarnaar in elk geval in gang blijft.”


Keuringsdienst van Waarde Quiz is iedere woensdag om 20.30 op NPO 3