Thomas Acda: “Ik ben wel zo brutaal dat ik een restaurantkeuken in loop”

29:47
Gezien
1
Bij aflevering Keuringsdienst van Waarde Quiz

Thomas Acda is een creatief man op veel vlakken én winnaar van aflevering twee van de KVW Quiz. Hoe ging hem dat af?

Wat vond je van de quiz?
“Eva Posthuma de Boer, die ik in de halve finale naar huis stuurde, vroeg mij of ik met haar die quiz wilde doen. Ik wist niet dat ik ook tegen haar moest spelen. Heb echt mijn best gedaan, maar ze wist gewoon twee antwoorden niet. Ik hou van koken en ik hou heel erg van het programma. Dus daar heb ik wel wat aan gehad voor de quiz, ja.”

In het Parool heb je een culinaire rubriek, hoe kwam je daarbij?
“Die culinaire rubriek in het Parool was ook met Eva, zij de ene week en ik de andere. Sinds mijn onfortuinlijke scheiding kan ik eindelijk koken. Toen mijn zoon en ik op onszelf gingen wonen, bekende hij dat ie het eigenlijk niet zo lekker vond en ik had toch niks te doen, dus ik heb een paar kookboeken gekocht en een nieuwe hobby gemaakt. Mijn vrouw kookte alleen maar pasta paturain en iets met zalm. En dat vond ik al helemaal verschrikkelijk.”


Altijd al zalm verafschuwd?
“Ik heb wel eens zalm gegeten, bij een Japanse uitbater. Waarom eet je geen zalm, vroeg hij? Ik zei dat ik het vies vind. Dan zou ik nooit goede zalm gegeten hebben, dus hij serveerde me een moot. Ik moet zeggen dat het zalig was. Maar zo goed heb ik het nooit gegeten, zo bloedvers en Schots en noem maar op: dat krijg je gewoon nooit.  Maar ik het vind het ook zo’n mooie vrijbuiterige vis. Lammetjes en kalfjes eet ik ook niet. Jaren geleden al besloten. Niet dat ik het niet lekker vind, maar niet zo lekker dat ik denk ‘een beessie mag maar acht weken leven van mij.’ Mijn moeder zei dan: het is de zonde niet waard.”

Wat kook jij dan het liefst?
“Karni Stobá. Dat is stoofvlees op z’n Antilliaans. Daar heb je een restaurant op Curaçao en daar was ik met de kinderen gaan eten en toen had ik Karni Stobá besteld, ja ik wist ook niet wat het was. Maar het was het allerlekkerste draadjesvlees wat ik ooit gegeten had. Dus dan ben ik wel zo brutaal dat ik de keuken in ga om het recept te vragen. En toen zei de chef: als je dit lekker vond, moet je morgen terugkomen. Dus ik vroeg ‘ga je dan nieuwe ging maken?’ Nee, zei hij, dan is dit oud en is het nog lekkerder. Dus dat vond ik wel fascinerend. En nu kan ik het zelf, als ik de kruiden van het eiland heb.”

Heb je vreemde eetgewoontes?
“Ik ben mijn hele leven gek geweest op witte bonen in tomatensaus. Dus onderin de kleedkist ligt altijd een blik en als ik de maaltijd van de catering te zwaar vind, trek ik lekker een blikje bonen open. Mijn zoon is er ook gek op. Als je arm bent is het heel lekker en voedzaam voor 69 cent. En als je te laat aankomt in het theater is het ook wel handig.”

Hoe beïnvloedt je werk hoe je eet?
“We hadden op een gegeven moment heel veel mensen in dienst en die werden steeds lamlendiger en iedereen kreeg blaren in de mond. Toen dachten we: ‘we hebben scheurbuik hiero’. We gingen vroeger altijd uiteten, maar dan zit je in zo’n restaurant en krijg je een lap dode biefstuk en een wortel met het loof er nog aan. Dat was niks. Misschien kregen we daarvan niet echt scheurbeuk, maar gebrek aan vitamine C was het zeker. Toen hebben we besloten om één kledingkist leeg te halen en daar twee magnetrons en een espresso-apparaat in laten bouwen. Iedereen nam z’n maaltijd van huis mee in een Tupperware-bakje om daar op te warmen.”

Wat vind je een memorabele uitzending van KVW?
“Ik vind die Ersin erg goed. Hij kijkt altijd alsof ie het toch niet gaat geloven. Dat vind ik heel geestig en ook goed voor een journalist. Een beetje Ischa Meijer-achtig. Het is niet gemeen. Maar iemand begint een verhaal over risotto en dan zie je al aan zijn ogen van ‘lul maar raak, maar dit gaan we even onderzoeken’. Dat vind ik erg leuk.”

Welk onderwerp zou je onderzocht willen zien?
“Markttechnische dingen. Dus waar is de Benbits, de kauwgom, gebleven? In de jaren '80 was dat onze favoriete kauwgom. Dat was ineens weg. Wat zat daar nou in dat dat hals over kop van de markt gehaald moest worden? Daar zit volgens mij een verhaal achter. En hoe komt het dat we ineens broccoli eten terwijl we dat 15 of 20 jaar geleden nog nooit gezien hadden? Er is een hele machinatie om dat aan de man te brengen. Daar gaan miljarden in om. Vroeger haalde ik voor 15 gulden vis voor het hele gezin, tegenwoordig moet ik daar een lening voor afsluiten. Zo duur of zeldzaam kan het niet zijn, dus denk dat we ook wel een beetje bedonderd worden.”


Keuringdienst van Waarde Quiz of lees verder over de Foodweken