19-06

ID-fraude

Om vertrouwen te winnen, wisselen mensen vaak een foto van hun identiteitsbewijs uit. En dan zal het wel goed zijn, toch?

Voor leuke tweedehands spullen hoef je niet per se naar een vlooienmarkt, alles is te vinden op internet. Op sites als Marktplaats kun je alles kopen: van een auto tot een lamp tot een complete servies set. Maar je weet natuurlijk niet wie nou diegene is die jou iets verkoopt, of iets van jou wilt kopen. Krijg je je nieuwe laptop wel opgestuurd? Of stort hij het geld wel op je rekening als je die schoenen op de post hebt gedaan? Om vertrouwen te winnen, wisselen mensen vaak een foto van hun identiteitsbewijs uit. Zo weet je zeker dat diegene is wie hij of zij is. En dan zal het wel goed zijn, toch?

Fout! 

Je moet maar net in contact zijn met de verkeerde persoon, die überhaupt al van plan was om jou of anderen op te lichten. Door het sturen van een kopie rijbewijs heb je diegene gelijk gegeven waar hij op uit was: een identiteit waar hij fraude mee kan plegen. Oplichters maken namelijk onder jouw naam een account aan op bijvoorbeeld Marktplaats om zo weer andere mensen op te lichten. Zij laten jouw identiteitsbewijs zien om vertrouwen te winnen en voor je het weet ben jij de oplichter. 

Helaas maar waar, identiteitsfraude is hot! Het afgelopen jaar is het aantal meldingen van identiteitsfraude meer dan verdubbeld. In 2015 werden er 805 meldingen gedaan, in 2016 steeg dit naar 1.724! Je kan het oplichters nog makkelijker maken door simpelweg een foto van je rijbewijs openbaar op internet te zetten.. doe dat dus niet!

Ben jij nou een succesvolle Marktplaats-verkoper en wil je daar mee doorgaan op een veilige manier?

3 simpele stappen tegen identiteitsfraude:
1. Maak een kopie van uw identiteitsbewijs onbruikbaar voor anderen. Het kan zijn dat iemand nog steeds vraagt om een kopie van je identiteitsbewijs. Deze kan je natuurlijk nog steeds versturen, zorg er dan alleen voor dat je de volgende dingen op je rijbewijs kopie schrijft:
- dat het een kopie is
- voor wie deze bedoeld is
- de datum waarop je de kopie verstuurt
- streep je BSN-nummer door
Nog een extra tip: download de KopieID app. Maak via de app een foto van je document en vervolgens kun je er digitaal dingen opschrijven.

2. Geef nooit zomaar informatie weg. Geef nooit per mail wachtwoorden of persoonlijke gegevens aan organisaties die daar om vragen. De organisaties bij wie je aangesloten bent, hebben deze gegevens namelijk al. Let ook op wat je zelf op internet zet, zet nergens je geboortedatum, e-mailadres, pincode of dus je (pas behaalde) rijbewijs online!

3. Als je belangrijke documenten kwijtraakt, zoals je rijbewijs of documenten waar je persoonlijke gegevens op staan, doe daar dan direct aangifte van! Als iemand dan je identiteit overneemt, kun je bewijzen dat jij het niet bent.