Hunted: The facts

Bij serie Hunted

Meer weten over Hunted? We hebben de belangrijkste feiten rondom het derde seizoen voor je op een rijtje gezet!

The facts
- Hunted is terug!
- Vanaf maandag 22 oktober zie je Hunted acht weken lang elke maandag om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 3.
- Je maakt in Hunted kennis met het hoofdkwartier, bestaande uit 13 specialisten onder leiding van Sander Schaepman.
- Dit gespecialiseerde team bestaat uit mensen die ervaring hebben bij politie, defensie en in de private sector.
- Ook maak je kennis met de drie Hunterteams. Deze teams reizen door Nederland om elk spoor van de voortvluchtigen te volgen, met als doel ze zo snel mogelijk te pakken te krijgen.
- Alle Hunters hebben ervaring als politieagent, detective of militair.
- De kandidaten - twee individuen en vijf duo’s - gaan de uitdaging aan om drie weken lang onder te duiken en uit handen te blijven van de Hunters.
- Hunted is een sociaal experiment/real-life thriller.

- Hunted is actief op Facebook, Twitter en Instagram.

Wat is Hunted?
Hunted is een spannend kat- en muisspel: hoe blijf je als voortvluchtige uit handen van een opsporingsdienst? Is het mogelijk om plotseling te verdwijnen en drie weken uit handen te blijven van gespecialiseerde opsporingsdeskundigen?

In Hunted gaan 12 Nederlanders vrijwillig deze uitdaging aan. De voortvluchtigen zetten alles op alles om onder de radar te blijven, terwijl het hoofdkwartier en de Hunters er juist alles aan doen om ze zo snel mogelijk te vinden.

Hunted is een spannend sociaal experiment en speelt in op de discussie over privacy. De deelnemers worden 21 dagen lang 24 uur per dag gevolgd door een cameraman. Dit betekent dat ze 500 uur lang in de gaten worden gehouden.

Drie regels
De kandidaten mogen zelf hun vlucht bepalen, zolang ze zich maar aan deze drie gouden regels houden:
  1. Ze mogen maximaal 48 uur op dezelfde plek blijven.
  2. Ze mogen de Nederlandse wet niet overtreden.
  3. Ze moeten binnen de landsgrenzen blijven.

Opsporingsteam
Het zeer ervaren opsporingsteam werkt volledig zelfstandig en moet 100% op eigen kracht en vindingrijkheid zien uit te vinden waar de voortvluchtigen zich bevinden. In deze zelfstandigheid ligt de uitdaging voor de toprechercheurs. Het opsporingsteam is tijdens de opnames dan ook te allen tijde letterlijk en figuurlijk volledig gescheiden van het productieteam.

Privacy van de deelnemers
Het productieteam van Hunted heeft toegang tot alle voor het programma relevante gegevens van de kandidaten, hun familie, vrienden en bekenden in de directe omgeving. Bankgegevens, telefoongegevens, huiszoekingen en ondervragingen zijn met nadrukkelijke toestemming verkregen en uitgevoerd. Niet alle methodes van het opsporingsteam vergen toestemming – tegenwoordig wordt ook veel gebruik gemaakt van de enorme hoeveelheid aan informatie die openlijk aanwezig is op het internet en via social media (open source).

Research

Voorafgaand aan de opnames heeft er maandenlang gedetailleerde research plaatsgevonden. Zo stortte het productieteam zich onder meer op de volgende vragen:
  - Welke bevoegdheden en opsporingsmethodes hebben politie en justitie vandaag 
  de dag?
  - Aan welke randvoorwaarden moeten opsporingsinstanties voldoen om binnen 
  de wettelijke kaders te blijven?
  - Wat zijn de locaties van mobiele telefoonmasten en hoe werkt automatische 
  kentekenplaatherkenning in Nederland?

Beveiligingscamera’s
Tijdens de voorbereidingen is er ook uitvoerig onderzoek gedaan naar alle bestaande beveiligingscamera’s in Nederland. Voor het in kaart brengen van deze camera’s zijn alle Nederlandse gemeenten en provincies aangeschreven middels meer dan 400 WOB-verzoeken (Wet Openbaarheid van Bestuur).

Geld/pinpas
Alle deelnemers krijgen een pinpas mee, met daarop in totaal €350,- en een daglimiet van €70,-.

Het meenemen van eigen geld is niet toegestaan, de kandidaten slaan allemaal op de vlucht zonder contant geld. Wel mogen ze maximaal €100,- lenen, in natura of in geld. Op die manier kunnen ze over contant geld beschikken zonder daarvoor direct te hoeven pinnen.